Skupština Republike Srpske od 1991. do 2016. (video)

UŽICE-U Istorijskom arhivu Užice otvorena je izložba arhivskih dokumenata pod nazivom 25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je otvarajući izložbu da je njen cilj bio da se pokaže da je Republika Srpska osnovana pre ratnih dešavanja na prostoru Bosne i Hercegovine i pre svih nedaća koji su zadesili BIH i srpski narod u njoj.

“Danas nam mnogo toga osporavaju sa ciljem da se prikaže da Republika Srpska nije postojala u vreme ratnih dešavanja i kako je tvorevina nekog mirovnog sporazuma.Istina je da je ona samo ratifikovana u Dejtonu sa svim elementima državnosti”,naglasio je Čubrilović.

On je istakao i da se opstanak Bosne i Hercegovine dovodi u pitanje stalnim pritiscima.

“Bude li se nastavilo sa pritiscima na pojedine delove Republike Srpske i pojedine narode,opstanak Bosne i Hercegovine će biti doveden u pitanje,bez obzira na pritiske velikih sila”,ocenio je Čubrilović.

Otvaranju izložbe u Užicu prisustvovao je i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević koji je rekao da je danas Skupština Republike Srpske savremena parlamentarna institucija,koja svakog dana unapređuje svoj rad.

“Siguran sam da će i ubuduće Skupština Republike Srpske usvajati kvalitetna zakonska rešenja i donositi odluke koje će biti u najboljem interesu građana Republike Srpske.Ova izložba je i prilika da se unapređuju,inače već dobri,kulturni i politički odnosi dve države”,istakao je Milićević.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je na izložbi radio veliki broj istoričara .

“Građa koja je obuhvaćena izložbom,koja se po prvi put izlaže u Srbiji,čuva se u arhivima Republike Srpske,arhivu Narodne skupštine Republike Srpske,novinskoj agenciji Srna,Glasu,Nezavisnim novinama i u arhivama mnogih novina i agencija u Srbiji”,rekao je Stojnić.

Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović naglasio je da je Užice prvi grad u Srbiji koji ima priliku da vidi   da postavi ovu izložbu.

„Istorija našeg naroda,bez obzira da li on živi sa ove ili one strane Drine je zajednička,kao što su nam zajednički usponi i padovi u kojima smo bili i još uvek jesmo.Istoprija nas nije štedele u prethodnim decenijama i zato je važno da istrajemo na povezivanju,međusobnoj podršci,razmeni ideja,iskustava u funkcija prosperiteta,razvoja i očuvanja identiteta“,poručio je Mitrović.

Izložba će u užičkom Arhivu biti izložena do kraja februara.

 

 

You may also like...