Skup požeških privrednika (VIDEO)

POŽEGA – U Požegi je održan sastanak čelnika lokalne samouprave, najuspešnijih privrednika i predstavnika Vlade republike Srbije na kome je bilo reči o mogućnostima unapređenja saradnje između lokalne samouprave, resornih ministarstava i privatnih preduzeća.

Najviše primedbi  preduzetnika je  bilo  na  poresku i  monetarnu  politiku i pogubno  delovanje  nadležnih  državnih  organa  i  institucija  u  oblasti  prerade  i  izvoza  voća,  u  prvom  redu  maline.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović kazao je da će sve konkretne predloge analizirati, dostaviti povratne informacije i maksimalno olakšati rad požeškim privrednicima.

„Svaki sastanak sa predstavnicima privrede i realnog sektora koji stvara ono što puni državnu kasu je neophodan. Uvek postoji način da se dođe zajedničkog kompromisa, neophodno je da se ovakvi sastanci nastave, jer kad grupacija pošalje inicijativu to ima težinu“, rekao je Mahmutović.

Primedbe  privrednika  koje  su  se  odnosile  na  nadležnost  lokalne  samouprave,  uglavnom  su na  putnu  infrastrukturu,  velike  probleme  u  snabdevanju  električnom  energijom, pa  čak  i  na  komunalno  uredjenje, od  odvoženja  smeća,  čišćenja  grada, pa do velikog  broja  pasa  lutalica, koji su, prema njihovim rečima, ružna slika za poslovne partnere.

„Najveći problem je nedostatak kanalizacije u industrijskoj zoni, drugi problem je što nije još stigao gas koji nam je neophodan“, naveo je Goran Janković, direktor kompanije Inmold Plast.

„Ja sam i ranije govorio da je neophodno da se opremi industrijska zona, a ne da se firme grade po selima, gde nema infrastrukture. Potrebno je i da se i privrednici udružuju, jer će lakše nastupiti kod države i za sredstva i za rešavanje problema“, kazao je Božidar Panović, direktor kompanije Pan komerc.

Predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović rekao je da su vrata opštine otvorena za sve primedbe, sugestije i pomoć požeškoj privredi.

„Prezadovoljan sam sastankom i maskimalno ćemo se truditi da izađemo u susret našim privrednicima kako u rešavanju pitanja koja su u vezi sa lokalnom samoupravom, tako i na državnom nivou“, naveo je Nikitović.

On je dodao da će uskoro biti održan još jedan sastanak sa širim krugom privrednika.

You may also like...