Skup ćutanja u Užicu

UŽICE  – Skupom ćutanja, kako su ga nazvali, građani Užica su odali poštu nastradalima u tragediji koja se dogodila juče u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Više stotina Užičana, među kojima su bili roditelji sa decom, nastavnici i ostali građani, okupili su se sinoć oko 20 časova na Trgu partizana.

U tišini, palili su sveće na Trgu, a potom su se, u mimohodu, „kao porodica“, kako je to objasnila jedna učesnica okupljanja, uputili do Crkve Svetog Đorđa u centru grada u kojoj su, takođe, zapalili sveće za nastradale.

Skup ćutanja u Užice
Foto: Nenad Kovačević

Skup ćutanja, kojim su izrazili tugu i saučešće porodicama nastradalih, organizovali su sami građani, posredstvom društvenih mreža.

„Ovde sam, jer sam duboko zabrinuta majka i uplašena nastavnica“, kaže Bojana, majka troje dece i prosvetna radnica.

„Pokušavam da vidim da li nas ima dovoljno da iskažemo solidarnost sa porodicama poginule dece, ali i da pokušamo da pomognemo svojim porodicama, tako što ćemo pokazati da nas ima dovoljno da nešto promenimo, da večeras, bar, mirnije zaspimo“, dodaje naša sagovornica.

Nikola, otac dvoje dece, poručuje svim roditeljima da „ne odustaju od svoje dece, da budu uporni i taktični u komunikaciji sa njima, kada osete da ih nešto muči“.

„Na prvom mestu, potrebni su strpljenje i taktičnost, ali nikako ne prepustiti slučaju da ne saznamo šta muči dete“, ocenjuje za Danas Nikola.

I Željko, koji je takođe otac, kaže da se u beogradskoj školi „dogodila užasna tragedija, koja je posledica društvene patologije“.

“Rijaliti programi, kriminal gori nego u Kolumbiji…. Živimo „Južni vetar“, a ovo je jedna od posledica takvog stanja u društvu. Zato sam ovde, da pokušamo da učinimo nešto, jer potrebno je raščišćavanje od vrha do dna društva“, poručuje naš sagovornik.

Preko društvenih mreža  građanima Užica, upućen je poziv da i večeras učestvuju u šetnji od Gradskog trga do Crkve Svetog Đorđa.  Skup je zakazan za 20 časova na Gradskom trgu, uz poziv “Da zajedno ćutimo”.

DANAS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.