Školaska uprava nema podatke koliko je užičkih škola u štrajku

BEOGRAD,UŽICE-Četiri prosvetna sindikata najavila da će od danas časovi svakodnevno biti skraćeni na 30 minuta, dok se ne uvaži njihov zahtev da svi prosvetni radnici sa završenim fakultetom budu u devetoj platnoj grupi u prvom razredu.U Školskoj upravi Užice rekli su za ZOOMUE da nemaju podatke koliko užičkih škola se priključilo štrajku,jer im,kako nam je rečeno,te podatke nije tražio niko iz Ministarstva prosvete.

Sindikati su za sada izdejstvovali pregovorima da 38.000 zaposlenih budu u devetoj platnoj grupi. Jasna Janković iz Unije Sindikata Prosvetara rekla je da su primorani da pojačaju štrajkove jer se Ministarstvo prosvete oglušuje na njihove molbe.

„Ističemo da nam nije važan novac koliko pozicija i poštovanje. Mesec septembar je u fokusu jer sada traje uredba Vlade Srbije o platnim grupama i razredima, koja treba da se usvoji do kraja meseca. Ona će stupiti na snagu od 1. janura 2019. godine i mi tada ne možemo ništa da promenimo. Zato smo sada intenzivirali štrajk od ponedeljka“, istakla je Jankovićeva.

Predstavnici četiri prosvetna sindikata bili su 17. septembra na pregovorima sa Ministarstvom prosvete i, prema mišljenju Jankovićeve, pregovori su dobili ozbiljniju konotaciju.

“ Ministar Šarčević nam je obećao da će našem sledećem sastanaku prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministar državne uprave Branko Ružić. Međutim, ministar nije precizirao termin tog sastanka „,podelila je Jankovićeva.

Ovo je potvrdio i ministar Šarčević kada je nedavno rekao da očekuje za nekoliko dana drugačiji predlog za prosvetare, koji će se naći i pred premijerkom.

ZooM/Blic

You may also like...