Školarci u Brodarevu bez organizovanog prevoza (VIDEO)

BRODAREVO – „Osnovna škola Svetozar Marković“ iz Brodareva, stara 103 godine, suočava se sa problemom prevoza učenika i nastavnika iz seoskih sredina. Prevoz, koji je funkcionisao do 2019. godine, prekinut je u periodu epidemije, a trenutna situacija od mnogih roditelja iziskuje troškove koje oni nisu u mogućnosti da podnesu.

Trenutna situacija je takva da škola deci i nastavnicima isplaćuje sredstva za prevoz koja nisu dovoljna da podmire troškove, tako da je odlazak dece u školu veliki izdatak za roditelje koji mahom žive od poljoprivrede.

„Veliki broj nas treba da izdvoji dnevno 2500 dinara za prevoz od Gostuna od škole, što većina roditelja jednostavno nije u mogućnosti da ispuni“, kaže jedan od roditelja.

„Lokalna zajednica nam obezbeđuje sredstva u visini karte iz 2010. godine. Ja sam predložila u opštini da se to promeni i da se makar prizna sadašnja cena karte“, kaže jedna od članica školskog osoblja koja putuje na posao iz Prijepolja.

Novim zaključkom opštinskog Veća od škole je zatraženo ispitivanje tržišta radi raspisivanja javne nabavke za organizovanje prevoza na četiri relacije, čime će, prema rečima direktora škole, biti izostavljeni učenici i nastavnici koji žive van ovih relacija .

„Za te preostale učenike u zaključku se navodi da će se ispitati sve zakonske mogućnosti finansiranja prevoza. A zakon jasno definiše autobus kao sredstvo prevoza, tako da ni ja, ni bilo ko drugi u ime škole ne možemo potpisati bilo kakav ugovor koji nije u skladu sa zakonom“, kaže direktor škole, Amel Kurbegović

On dodaje da je 2019. postojala mogućnost da Vlada obezbedi sredstva za nabavku pet kombija za školu, što lokalne vlasti nisu prihvatile.

„Tada smo ispitali tržiše, ali je predsednik opštine odbio tu nabavku. Rekao je da nemamo uslove da obezbedimo vozače, hangare za parking vozila ni održavanje“, dodaje Kurbegović.

Iz lokalne samouprave u Prijepolju kažu da bi javna nabavka za prevoz dece na četiri relacije u što skorijem roku trebalo da bude raspisana, a da će se za preostalu decu tražiti alternative u skladu sa zakonom.

„Tražili smo načine, kao npr. da se roditelji usaglase i da se snađu za prevoz posredstvom nekog od njih ili komšije iz njihovog mesta koji bi mogao da se prihvati prevoza dece iz nekoliko domaćinstava, pa da mu se plate ti troškovi. Trenutni troškovi jesu preveliki za roditelje, ali mi nemamo zakonski okvir za nadoknadu troškova osim postojećih izdvajanja za cenu autobuske karte, što je opet diskutabilno, jer Prijepolje ima obezbeđen besplatan prevoz za sve građane“, kaže predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić.

Svako dalje odlaganje rešavanja ovog pitanja, kako kažu u školi, moglo bi da dovede do toga da se roditelji, uslovljeni činjenicom da je osnovno obrazovanje obavezno, odluče za selidbu u gradove, čime bi škole iz manjih mesta dodatno bile izložene smanjenju broja učenika.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.