Škola u Mačkatu slavi 160 godina

MAČKAT, ČAJETINA – Osnovna škola “Milivoje Borović” u Mačkatu sutra proslavlja 160 godina postojanja, a centralna svečanost biće u 17.00 sati u čajetinskom Domu kulture.

Počeci školovanja u zlatiborskom okrugu datiraju još od sredine 19. veka kada je tadašnja Vlada dala nalog inženjeru Erazmu Kominki da u selu Mačkat nađe odgovarajuće mesto za školu, da bi nakon odobrenja od strane kneza Aleksandra Karađorđevića, gradnja završena oktobra 1858.

Škola u Mačkatu počela je da radi godinu dana kasnije, kao šestogodišnja  škola u kojoj su učili đaci iz 37 sela sa teritorije tadašnjih 16 opština. Ustanovljena kao sreska škola, saglasno tadašnjim graditeljskim rešenjima za ovakve objekte, na vrhu građevine postojao je toranj iz koga se oglašavalo zvono koje je đake iz udaljenih sela pozivalo na nastavu.

Zabeležene su reči nekadašnjeg  sekretara posvete, književnika Ljube Nenadovića koji je, jednom prilikom, izrekao da je “škola u Mačkatu za primer u Beču”.

Od 1957. godine škola u Mačkatu radi kao osmogodišnja, a ime prvoborca iz ovdašnjih krajeva, Milivoja Borovića, komandira II zlatiborske čete, člana KPJ, nosi do danas. U okviru matične škole rade tri izdvojena odeljenja: osmorazredno u Šljivovici i četvororazredna u Krivoj Reci i Gornjoj Šljivovici.

Pasaž

You may also like...