Skener u užičkoj bolnici ne radi dva meseca

UŽICE-Skener u Opštoj bolnici Užice ne radi već dva meseca, a to je za poslednju godinu drugi put da je taj važan dijagnostički sistem u kvaru.

 

 Dr Jelena Raković Radivojević, direktorka te ustanove, kaže za Danas da je popravka u toku, a da se pacijenti upućuju na preglede u Čačak, Valjevo, Beograd i Kragujevac.
– Skener ne radi od 23. decembra prošle godine. Serviseri iz Beograda su konstatovali kvar i 14. januara ove godine zamenili neispravni uređaj koji se zove tank, što je koštalo 480.000 dinara. Međutim, prilikom provere rada ustanovili su i problem sa dark računarom. Da bi se ceo sistem doveo u ispravno stanje, potrebno je da se zameni i taj deo, a to će koštati oko 12.000 evra – rekla je za Danas direktorka i navela da ekipa servisera radi kako bi otklonila kvar, ali nije mogla da precizira kada će skener biti popravljen, jer to, kako je rekla, zavisi od toga kada će serviseri sačiniti zapisnik. Ona je objasnila da u užičkoj bolnici postoji još jedan manji skener koji, kako je objasnila, služi samo za dijagnostiku glave.
Na pitanje zbog čega su kvarovi skenera u toj ustanovi učestali, dr Raković Radivojević je rekla da se taj aparat, kada je ispravan, koristi za ogroman broj pregleda i da maltene radi 24 časa dnevno.
– Iskorišćenost skenera u našoj bolnici je ogromna, skoro da se ne isključuje, i zbog toga se kvari. Jedino rešenje je nabavka novog skenera i tu proceduru sam pokrenula. Nadam se da ću u uspeti u tome da užička bolnica dobije novi skener tokom ove godine, a postoje i obećanja o podršci Ministarstva zdravlja – rekla je direktorka užičke bolnice.
Primedbe Užičana da upute za preglede na skeneru u držanim ustanovama van grada dobijaju isključivo oni pacijenti za koje lekari konstatuju da su hitni slučajevi, ona je odbacila i objasnila da se u te ustanove upućuju svi pacijenti kojima je ta procedura potrebna. Glasine koje se šire društvenim mrežama i gradom o tome da se skener namerno kvari, kako bi se pacijenti upućivali u privatnu ordinaciju u gradu, ona je nazvala neistinama i čaršijskim pričama
– Od trenutka kada sam postala direktorka bolnice, ovo je drugi put da se kvari skener, ali odgovorno tvrdim da skener nije namerno pokvaren. Kompjuterski deo je pokvaren usled korišćenja skenera i nema nijedne opravdane sumnje u takve priče – istakla je dr Jelena Raković Radivojević, koja je direktorka te ustanove od februara prošle godine.
Ipak, u poslednje vreme skener u privatnoj ordinaciji u gradu radi punom parom, jer mnogi pacijenti, zbog teškog zdravstvenog stanja, nemaju vremena da čekaju popravku državnog skenera ili da putuju na preglede u druge gradove, a takvi pregledi koštaju od 6.000 do 13.000 dinara.
Problemi
– Na pregled skenerom u užičkoj bolnici pacijenti u proseku čekaju od šest do sedam meseci. To jeste dugo, ali to nije problem samo bolnice u Užicu već i drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji. S jedne strane, postoje problemi zakazivanja pregleda, liste čekanja i nedovoljnog broj skenera, a s druge strane sve je veći broj pacijenata kojima je potrebna takva vrsta dijagnostike – navela je naša sagovornica.
danas.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.