„Simbolika Badnjaka je u zajedništvu“ (VIDEO)

UŽICE – U urbanim sredinama Badnjaci se uglavnom kupuju na pijacama ili kod uličnih prodavaca, pretežno iz praktičnih razloga. U selima je sečenje Badnjaka u šumi i dalje rasprostranjena tradicija, o čemu svedoče i Vračarići iz sela Kremana.

Po Badnjak se odlazi u ranim jutarnjim časovima, pre izlaska sunca.

„Odlazimo u šumu i sečemo Badnjak, koji se potom nosi kući, gde nas čeka porodica. Ovim činom se označava početak praznika, koji traju nekoliko dana“; kaže domaćin, Čedo Vračarić.

Posebna simbolika Badnjeg dana i Božića ogleda se u njihovom karakteru praznika koji se proslavljaju porodično.

„Porodica se okuplja, dolaze nam prijatelji, tako da je ovaj običaj možda i nešto najlepše u našim običajima“, dodaje Čedo.

Obeležavanje ovog praznika ima još jednu dimenziju, izraženu kroz spoj elemenata hrišćanstva i predhrišćanske slovesnke vere.

„Okupljamo se da dočekamo rođenje Hristove, ali uz stare običaje, iz vremena kada još nismo bili hrišćani. Želimo da nas greje toplota tog drveta, da se mi Srbi slažemo i umnožimo u ovoj zemlji“, ističe sveštenik, Vladimir Stefanović.

Povodom predstojećeg Božića, najmlađim članovima porodice Vračarić, kojih ima petoro, uručeni su pokloni grada Užica.

„Kremna su selo koje nije poznato samo po tome što je postojbina Tarabića, ili zbog toga što se nalaze blizu Tare i Mokre gore. Ovo je selo vrednih ljudi, koji čuvaju svoje običaje. Suština jeste u tome, jer narod postoji onoliko koliko uspeva da sačuva svoje običaje“, rekao je zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.