Šezdeset godina ljubavi (VIDEO)

UŽICE – Srećni su oni koji zajedno, u miru i zdravlju, dočekaju srebrnu, pa onda i zlatnu svadbu, a provesti šezdeset godina zajedno i proslaviti dijamantsku danas je pravi raritet. Ove godine proslaviće je osamdesetogodišnji Dragi i dve godine mlađa Slava Ćatić iz Karana.

Mnogo je prošlo. Sabralo se šezdeset godina kad su se Dragi i Slava jedno drugom zakleli na večnu ljubav. On dvadeset, a ona tek zakoračila u punoletstvo.

“Bila je ozbiljna i odrasla, iako je imala tek 18 godina“, hvali se Dragi, dok Slava tvrdi da za druge momke nije ni znala.

Bilo je divno tih mladih dana, potvrđuju.

“Bila je i ona iz patrijahalne porodice, ja sam otišao u vojsku, a ona je ostala da gleda i moje roditelje i dedu i babu koji su imali po 84 godine, rodila mi ćerku koju sam video posle godinu dana tek”, priseća se Dragi.

“Nikud ne ideš, al’ bogami je bilo lepše nego sad nije nam trebalo ni neka velika odeća ni obuća samo nešto malo da ručamo. Zdravi, mladi… Mi smo se voleli, šta ćemo dokoni”, duhovito na sve odgovara Slava.

Dok je ona držala kuću i čekala ga, Dragi je radio na poljoprivredi, bio političar, bavio se fotografijom pola veka i tako sačuvao mnoge uspomene. I one lepe, i one teške, sazdane i u radosti i u muci kad se gradilo i kućilo od nule.

“Divno smo prošli, bilo je uzbrdica i nizbrdica, lepih, veselih, ružni i teških dana… Najlepše nam je bilo kad smo dobili treće muško dete, tako je to bilo u selu, da ostane naslednik“, kaže Slava, a Dragi dodaje da je ponosan na svu decu, svi su bili dobri djaci.

Kao što je dijamant najtvrđi metal tako i ljubav mora biti čvrsta da je ništa ne zareže i da bi čitava dočekala šest decenija, a porodicu i poštovanje održala kao svetinju, svedoči Slava.

“Jeste ljubav, ali imamo divan podmladak možda nas to najviše drži. Svi su na svome, svi dolaze, obilaze. Dobro nas poštuju”.

Danas kad je Dragi skoro tri godine nepokretan, ona pazi na njega. Kaže, teško mu to pada, al’ živ je dok je ona živa. Ona je ta koja ih, iako se skoro savila od rada, drži vesele duhom. Bože zdravlja, kažu, na jesen će pripremiti dijamantsku zabavu na kojoj će okupiti sve svoje blago, za sad troje dece, šestoro unučadi, tri zeta, dve snaje i dvoje praunučadi. A možda ih do jeseni i još bude, nadaju se.

You may also like...