Sevojničanka predstavalja Srbiju na izložbi u Veneciji

SEVOJNO – Sevojničanka Nevena Ivanović Gualjumi jedina je Srpkinja čiji će se radovi naći na međunaordnoj izložbi “Premio Arte laguna” koja će biti otvorena 30. marta u Veneciji. Nevena je izabana na konkursu na kome je učestovalo oko 3000 umetnika iz čitavog sveta u nekoliko kategorija, a njeno ime se našlo na spisku najboljih u kategoriji – Slike, crteži grafike.

Rad odabran za finale izložbe

Nevena je na konkurs poslala četiri rada, inspirisana fotografijama stare Italije i posetama porodici njenog muža. Kaže da je tokom te posete bila fascinirana majkom svoje svekrve, njenom energijom koja zrači iz sitnog staračkog tela, snagom života koja se pod stare dana hrani uspomenama o pokojnom mužu. Trenutak na kome je “uhvatila” Mariju kako se smeje je upravo izabran u finale ovog konkursa.

Nevena je završila  srednju Umetničku školu u Užicu,  a potom Visoku školu Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju na smeru Freskopis. Nakon završenih osnovnih studija, završila je i master studije na istom fakultetu, a njen master rad odnosio se na istraživanje međusobnog odnosa apstraktne umetnosti Zapada i sakralne umetnosti Istoka. Nakon prve samostalne izložbe u Sevojnu 2017. godine, Nevena je ostvarila veliki uspeh pobedivši na konkursu Međunarodnog bijenala umetnosti minijature Majdan art u Majdanpeku, 2018. godine, a potom se preselila u Italiju.

Foto: pasaz.rs

Konkurs Premio Arte Laguna na kome je Nevena učetvovala raspisuje se od 2006. godine od strane Udruženja MoCA (Modern Contemporary Art) u više kategorija: vizuelne umetnosti, performans, multimedijalna umetnost, lend art i digitalne umetnosti. Njegova svrha je jačanje kapaciteta savremene umetnosti i mapiranje trenutnog stanja na umetničkoj sceni.

Pasaž

 

You may also like...