Šest decenija zajedničkog života Ljiljane i Nikole (VIDEO)

UŽICE – „Studentski grad“ u Beogradu mnogim mladim ljudima bio je mesto upoznavanja i stvaranja dobrih drugarstava, ali i dugih ljubavi. Upravo na tom mestu upoznali su se Ljiljana i Nikola Bajić, bračni par iz Užica koji je nedavno obeležio šest decenija zajedničkog života.

Ljiljana je bivši profesor engleskog jezika, a Nikola penzionisani agronom. Upoznali su se kao studenti, 1. januara 1960. godine.

„Meni je rečeno da sam se dopao jednoj od koleginica, tako da sam sa drugom krenuo da je tražim. Bilo je nekoliko devojaka na zabavi, a ja sam gledao koja bi od njih mogla da bude ona. Priželjkivao sam da to bude devojka u plavoj haljini, sa tufnicama, samo ona je dolazila u obzir. I to je bila ona“, kaže uz osmeh Nikola.

Kao profesor, Ljiljana izbegava da, opisujući dugogodišnji zajednički život, zađe u patetiku. Smatra da su jedini preduslovi ljubav i uzajamno poštovanje.

„Čovek je stvoren da voli i da bude voljen. Kada to ima, sve u životu je lakše. Mislim da postoji viša sila koja spaja srodne duše, kako bi im ulepšala život“, kaže Ljiljana.

Bračna sloga opstaje ovoliko godina možda i zbog toga što se međusobne kritike iskazuju suptilno, kroz pohvale.

„Nikola je dobar i nežan muž. Ali, kuća nam je puna knjiga i časopisa, ne mogu da živim od prašine“, kaže Ljiljana.

„Mali je broj muževa koji imaju korist od ženinog jezika. Ne samo da je zarađivala zbog onoga što priča, već je bila i prevodilac kada bismo otišli negde u inostranstvo“, kaže Nikola.

Bajići kažu da se takođe pridržavaju i životnog pravila koje su pročitali, a koje glasi: „Čovek je ono što misli i ono što jede“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.