Seoski višeboj u Jablanici (video)

 JABLANICA-U zlatiborskom selu Jablanica održan je 9.Festival tradicije zlatiborskog kraja-Seoski višeboj.Festival je otpočeo tradicionalnim pečenjem katrana,na način kako se to u ovim krajevima radi vekovima.U sportskom  delu  takmičari su se nadmetali u 13 disciplina seoskog višeboja od bacinja kamena sa ramena do vuče na vlaci konjskom i volovskom zapregom .

 

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ističe da je ova manifestacija jedan od načina očuvanja tradicije i opstanka sela.

„Jablanica je selo u kome je 70-tih godina živelo 3 hiljade ljude,dok ih je danas trećina od tog broja.Pre deset godina pokrenuli smo inicijativu obnove seoskih vašara ,a pre dve godine ova manifestacija je prerasla u festival tradicije ovog kraja.Čionjenica da okupi nekoliko hiljada posetilaca je putokaz da smo na dobrom putu,da pored infrastrukture i kroz zabavne sadržaje zadržimo mlade na selu“,kaže Stamatović za ZOOMUE.

I ove godine Festival je otpočeo pečenjem katrana,od koga se nekada u zlatiborskom kraju živelo ,kaže katrandžija iz Jablanice Ranko Janković.

 „Danas se malo ko zanima za taj zanat i katran ,koji pored višestruke primene ima i lekovita svojstva.Nekada smo katran predavali u našoj zadruzi i živeli od toga,dok je sada prodaja slaba,a ovaj zanat gotovo u izumiranju“,priča za naš portal Janković.

Organizator 9.Festivala tradicije zlatiborskog kraja je Turističko udruženje Ja blanica pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.