Seoska biblioteka sa 17.000 knjiga (VIDEO)

KRIVA REKA, ČAJETINA – Deca iz zlatiborskog sela Kriva reka ne samo da čitaju već mogu da se pohvale kako imaju Biblioteku sa čak 17000 naslova. Njena vrata otvorena su za sve ljubitelje pisane reči, mnogobrojne turiste koji dolaze na Zlatibor, putnike namernike.

Biblioteka „Vanja“ sa svakom novom knjigom oživljava sećanje na devojčicu Vladislavu Vanju Zlatić. Stranicu svake knjige nakvasila je očinska suza Milisava Zlatića koji se kroz knjige odužuje svojoj tragično nastradaloj kćeri.

„Izgubio sam je kada je imala 13 godina i već 15 godina skupljam i kupujem knjige jer sam je u knjigama pronašao“, kroz suze objašnjava Vanjin otac i dodaje da je od njega uvek tražila da joj sa putovanja donosi knjige.

Sakupio je do sada 17.000 naslova koji su našli mesto u biblioteci na porodičnom imanju u zlatiborskom selu Kriva reka. Pukovnik u penziji sa tugom se bori stoički i vojnički, a ovom bibliotekom, čija je vrata otvorio svoj deci Krive reke i Mačkata, oživljava sećanje na svoju ćerku. U njoj je mesto našao i radni sto za kojim je njegova Vanja čitala, pisala prve stihove.

„Njen radni sto niko nije otvorio od dana kada je poginula. Ja ću smoći snage da pregledam i da vidim šta je pisala Vanja“, priča Milisav.

U vreme rijaliti programa i kiča na sve strane Biblioteka u Krivoj reci svetionik je kulture. Deca željna znanja iz ovdašnjih sela rado dolaze u nju sa željom da steknu nova znanja.

Nimalo lakog posla klasifikacije i sortiranja knjiga, latila se bibliotekarka iz Čajetine kojoj je sama misija nastanka ovakve ustanove u jednom selu bila velika čast.

“ Za mene je ovo bio veliki izazov i čast. Ima još mnogo toga da se uradi jer još uvek nisu sve knjige smeštene na police Biblioteke“, objašnjava bibliotekar Mirjana Lopin Drizo.

Ranijih godina Milisav Zlatić je knjige poklanjao deci u školi u Mačkatu – dečacima i devojčicama u četvrtom i sedmom razredu – u četvrtom jer se tada dobijaju čitalačke značke, a u sedmom jer je tada poginula njegova Vanja. Ukoliko ovo dvorište uvek bude puno dece pukovnik će znati da njegov trud nije uzaludan i da kroz sve ove knjige njegova kćer i dalje živi.

You may also like...