Senzori za merenje nivoa šećera o trošku RFZO

SRBIJA – Deci i odraslima sa neregulisanom šećernom bolešću dijabetes melitus tip 1 od sada su dostupni senzori za merenje šećera u krvi o trošku zdravstvenog osiguranja i to 52 senzora za godinu dana.

Senzori se izdaju na svaka tri meseca, saopšteno je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Reč je o inovativnom aparatu koji meri nivo šećera sa kojeg se lako očitavaju podaci bez direktnog bockanja, već jednostavnim postavljanjem na nadlakticu ruke.

„Svesni smo koliko roditelji ulažu napora kako bi tokom cele noći merili nivo šećera deci, dok će ovaj aparat senzorima alarmirati da li je nivo šećera povećan ili snižen. Najnovije studije su pokazale da nivo glukoze nije važno meriti samo ujutru ili nakon obroka, jer tokom celog dana njena vrednost ne bi smela da pređe 36 odsto“, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.


Ona dodaje da je upravo zato, RFZO zahtevao od komisije da se dostupnost ovih senzora maksimalno pojednostavi, tako da su oni sada dostupni svim roditeljima i to besplatno.
Osiguranicima koji su ostvarili pravo na terapiju insulinskom pumpom o trošku RFZO-a, obezbeđuje se i transmiter za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera, dok se deci sa nestabilnim dijabetesom i koja su na terapiji insulinskim injekcijama od novca iz obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje aparat za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera.

Izvor: Tanjug

foto: Ilustracija

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.