Selo – najveći resurs Zlatiborskog okruga (VIDEO)

UŽICE – Razvoj seoskog turizma i bolji uslovi za otkup stočarskih proizvoda bile su neke od tema sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Sektora za ruralni razvoj.

Zlatiborski kraj ima velike potencijale za seoski turizam i stočarstvo kojim se bave većina domaćinstava. Ministarstvo poljopljivrede, vodoprivrede i šumarstva rasisalo je javni poziv IPARD sa ciljem da se podstakne razvoj ove ruralnog turizma, naročito ove godine kada će mnogi odmore provesti u našoj zemlji.

„Ima dosta domaćinstava koja se bave seoskim turizmom i došli smo da promovišemo ovu meru da ljudi mogu da apliciraju i ostvare mnogo veća sredstva za ono što im je potrebno. Zlatiborski okrug polako kreće sa stočarstvom.Obilazili smo neke klanice gde su nam rekli da se stočarstvo polako povećava i da imaju dosta kapaciteta za otkup“, kaže pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević.

Cena maline je ono što svake godine muči proizvođače crvenog zlata. Ministarstvo je prošle godine sa stručnim timom obišlo preko hiljadu domaćinstava kojima su dali savete.

„Moram da kažem da su rezultati poražavajući. Od svih onih preporuka koje smo dali domaćinstvima 90 posto ih nije ispunilo. Problem je što prinos maline po hektaru ne može biti pet ili šest tona, bego dvadeset“, rekao je Bogićević.

Poljoprivredna stručna služba Užice predstavila je subvencionisanu nabavku opreme i mašina, a u saradnji sa ministarstvom učestvovala je u formiranju elektronskih pijaca.

„Poljoprivredni proizvođači mogu u svakom momentu biti informisani oko uslova, načina i vremena podnošenja zahteva za subvencije bilo koju priključnu ili radnu mašinu“, rekao je direktor Poljoprivredne savetodavne službe Užice Ljubodrag Pantelić.

Sastanku su prisustvovali poljoprivredni proizvođači iz Zlatiborskog okruga, predstavnici lokalnih samouprava zaduženih za poslove poljoprivrede i predstavnivi udruženja poljoprivrednih proizvođača.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.