Selo lepše od grada (VIDEO)

SKAKAVCI, KOSJERIĆ – Život na selu, i ako teži, ima svojih prednosti u odnosu na gradski. Više se radi, ali je mirnije, zdravije i prijatnije.

Marko i Dragana Vasović sa četvoro dece žive na selu i kažu da im ne nedostaje gradska vreva. Pre godinu dana od opštine Kosjerić dobili su nepovratna sredstva u iznosu od 300.000 dinara za nabavku umatičenih ovaca. Nabavili su 15 šestomesečnih dviski koje bi sada trebalo da se jagnje, a plan je da stado stalno uvećavaju.

„Imamo dosta zemlje i proširićemo stado koliko god budemo mogli“, rekao je Marko koji veruje da život na selu može i mora biti lakši.

Selo Skakavci kod Kosjerića

Osim o ovcama svakodnevno brinu i o tri krave, konju, svinjama. Imaju i 55 košnica, ali su zbog loše godine, uspeli da izvrcaju samo 150 kg meda. Trenutno prave objekat u kojem će biti centrifuga za vrcanje meda, ali i linija za pravljenje pogača za prihranu pčela. Seju beli kukuruz i pšenicu i u vodenici potočari prave brašno. U dvorištu stalno dečja graja, a svaki dan je dinamičan. 

Dragana je ravnicu rodnog Bogatića zamenila kosjerskim brdima, kaže da je na početku bilo teško, jer neke poslove nikada do tada nije radila, ali da se navikla.

„NIšta nije teško kada čovek voli, a ja volim ovaj predeo i nikada se nisam pokajala što sam ostala na selu“, priča Dragana.

Radni dan joj počinje praćenjem dece u školu, spremanjem ručka, a onda sledi  pomoć oko domaćih zadataka, hranjenje stoke. Iako je posla previše, posebno u letnjem periodu, ona se ne žali i kaže da joj ništa nije teško. Sigurna je da mladi neće pogešiti ako umesto grada odaberu selo

Komšije su im uglavnom stariji ljudi, ali se oni ne žale, jer pored četvoro dece nemaju previše sklobodnog vremena. Mogao bi kažu da se uradi bolji put ili da selo dobije prodavnicu. Do tada će oni vredno da rade i da svoje proizvode, kao i do sada prodaju turistima kojih u ovom kraju ima mnogo.

You may also like...