Selo dobrih ljudi – Dobroselica (VIDEO)

DOBROSELICA – Selo Dobroselica nalazi na oko 15 kilometara od centra Zlatibora i sve više privlači turiste koji su željni odmora od gradske buke i vreve. Pored prirodnih lepota i vidikovaca posetioci u ovo selo dolaze i zbog crkve brvnare iz 19. veka, a zašto je toliko omiljeno među truistima najbolje govori priča kako je nastalo njegovo ime.

Zlatiborsko selo Dobroselica osim što se izdvaja po nesvakidašnjem planinskom pejzažu poznato je i po crkvi brvnari posvećenoj svetom proroku Iliji koja ove godine slavi 200 godina postojanja. Sagrađena je samo od drveta, a meštani kažu da čak ni tokom gradnje nije upotrebljen neki drugi materijal.

Crkva brvnara
Foto: ZooMUE

„Posle Prvog srpskog ustanka negde oko 1809. godine crkva je spaljena i na njenom mestu podignuta je današnja crkva 1821. godine koja je isto tako autentična izgrađena od borovih brvna. Poseduje polukrušnu apsidu što je specifično za te brvnare i prekrivena je šindrom“, kaže meštanin Željko Marijanović.

Zaljubljenici u prirodu i sportsko penjanje najviše vole da dođu ovo selo zbog pećine Prerast. Visoka je oko 17 metara, a dugačka 50 i spada među 6 najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji.

„Ona je karakteristična po tome što je rečica kao ponornica klesala u tom brdašcetu taj tunel i napravila je prerast, a mi je zovemo Točkovička pećina“, dodaje Marijanović.

Meštani Dobroselice najviše se ponose imenom sela kome je kumovao Dušan silni kada je boravio tu nakon ratnog pohoda.

„Meštani su ga tu dočekivali da hranom i kada je čuo da se selo zove Zloselica on je rekao da se mora zvati Dobroselica jer je lepo mesto i dobri su ljudi“, zaključuje Marijanović.

Na mestu gde je boravio Dušan silni nalazi se izvorište koje su meštani nazvali Careva voda, a njihova gostoljubivost i danas posle toliko vekova opravdava ime sela.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.