Selaković:Podnete četri prijave protiv izvršitelja (video)

ZLATIBOR-Ministarstvo pravde   u poslednjih mesec dana podnelo četri disciplinske prijave protiv izvršitelja koji su se nedolično ponašali,izjavio je ministar Nikola Selaković učestvujuću na prvoj godišnjoj konferenciji izvršitelja na Zlatiboru.

 

“Ministarstvo pravde pojačava učestalost nadzora u radu izvršitelja.Formirana je radna grupa za uspostavljanje funkcionalnog i transparentnog sistema odgovornosti izvršitelja.Insistiramo na poštovanju etičkih principa i razvijanju standarda ponašanja u cilju unapređenja dostojanstva i ugleda izvršiteljske profesije”,naglasio je Selaković .

 

Ministar pravde  istakao je da su nova zakonska rešenja i uvođenje izvršitelja pre skoro tri godine, doveli  do poboljšanja sistema izvršenja i rasterećenja rada sudova.

“U 2013.godini priliv u osnovnim i privrednim sudovima u izvršnoj materiji bio je manji za 100 hiljada predmeta.Trend je nastavljen i narednih godina ,što je dovelo do smanjenja nerešenih predmeta i skraćenja prosečnog trajanja izvršenja,vrlo važnih parametara za ocenu investicionog ambijenta u Srbiji”,naglasio je Selaković.

 

Govoreći o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju Selaković je najavio da će nacrt zakona biti uskoro predstavljen javnosti  i da će javna rasprava trajati namanje 90 dana zbog značaja ovog zakona.

Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev istakla je da u Srbiji do sada imenovano 204 izvršitelja od predviđenih 308,kao i da je mreža izvršitelja na teritoriji Srbije gotovo u potpunosti popunjena.Trenutno jedino Osnovni sud u Novom Pazaru nema izvršitelja,koji je biti postavljen uskoro,rekla je Trešnjev.

“Smatram da je ovo ,u pogledu nadležnosti koju vrše ,dovoljan broj izvršitelja.Trebalo bi pre imenovanja nekog novog većeg broja izvršitelja,napraviti sveobuhvatnu analizu priliva predmeta na teritoriji Srbije”,ističe  Trešnjev.

 

Na prvoj godišnjoj konferenciji izvršitelja potpisan je i Memorandum o razumevanju između Komore izvršitelja i Pravosudne akademije u cilju uspostavljanja redovnog programa obuke za izvršitelje.

Konferenciju je organizovala je Komora izvršitelja u saradnji sa Ministarstvom pravde i Pravosudnom akademijom,uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.