Sećanje na dva umetnika (VIDEO)

UŽICE – Novi mural sa likom Nebojše Glogovca i ovog puta nosi poruku kako se postaje pravi šampion, a sada se nalazi u strogom centru grada. Prvi mural nastao je odmah nakon smrti glumca pre dve i po godine, ali je oštećen prilikom skidanja reklame nakon čega je pokrenuta inicijativa za obnavljanje.

Jedan mural i sećanje na dva umetnika Nebojšu Glogovca i Bobana Lazića autora prvog murala koji je uništen. Novi mural slikale su umetnice Sara Obradović i Tijana Lazić, sestra nastradalog Bobana.

Nebojša Glogovac
Foto ZooMUE

„Potrudile smo se da prenesmo identičnu skicu kakva je bila ona prva uz neke sitne izmene. Boban je Tijanin brat i mi to radimo zbog cele te priče, prvenetsveno zato što je on radio i što je ostalo iza njega“, rekla je Sara Obradović.

Boban Lazić
Foto ZooMUE

Mural je naslikan na ulazu zgrade u prolazu koji vodi do glavne ulice pa sugrađani često prolaze tuda. Za ovu lokaciju nadležni smatraju da je najsigurnija za mural i da će tako ostati sačuvan.

„Želeli smo da zaštitimo ovaj prolaz od žvrljanja i pisanja i od svakojakih nepredmetnih stvari koje se ovde rade. Smatrali smo da je lepše da se stoji ovakav jedan mural nego da to bude išarano sa nekim imenima i bezveznim navijačkim porukama“, rekao je upravnik zdrage Zoran Kanački.

Nakon što je mural u Užicu oskrnavljen, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović poslao je gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću protestno pismo i od nadležnih zatražio da da obnove mural. Grad je prihvatio zahtev, a oslikavanje je finansirano iz budžeta grada.

Nebojša Glogovac

„Mislim da je Grad Užice pokazao jednu veličinu u ovom celu problemu koji se zadesio sa prethodnim muralom i da smo zajedničkim delovanjim uspeli da napravim o nešto lepo što će trajati duži niz godina“, kaće zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

Prvi mural nalazio se u ulici Momčila Tešića na objektu u privatnoj svojini I uništen je nakon skidanja reklame pre mesec dana, a Boban ga je naslikao pre dve I po godine odmah nakon glumčeve smrti.

PORUKA NA MURALU
Foto ZooMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.