Sećanje na dva umetnika (VIDEO)

UŽICE – Novi mural sa likom Nebojše Glogovca i ovog puta nosi poruku kako se postaje pravi šampion, a sada se nalazi u strogom centru grada. Prvi mural nastao je odmah nakon smrti glumca pre dve i po godine, ali je oštećen prilikom skidanja reklame nakon čega je pokrenuta inicijativa za obnavljanje.

Jedan mural i sećanje na dva umetnika Nebojšu Glogovca i Bobana Lazića autora prvog murala koji je uništen. Novi mural slikale su umetnice Sara Obradović i Tijana Lazić, sestra nastradalog Bobana.

Nebojša Glogovac
Foto ZooMUE

„Potrudile smo se da prenesmo identičnu skicu kakva je bila ona prva uz neke sitne izmene. Boban je Tijanin brat i mi to radimo zbog cele te priče, prvenetsveno zato što je on radio i što je ostalo iza njega“, rekla je Sara Obradović.

Boban Lazić
Foto ZooMUE

Mural je naslikan na ulazu zgrade u prolazu koji vodi do glavne ulice pa sugrađani često prolaze tuda. Za ovu lokaciju nadležni smatraju da je najsigurnija za mural i da će tako ostati sačuvan.

„Želeli smo da zaštitimo ovaj prolaz od žvrljanja i pisanja i od svakojakih nepredmetnih stvari koje se ovde rade. Smatrali smo da je lepše da se stoji ovakav jedan mural nego da to bude išarano sa nekim imenima i bezveznim navijačkim porukama“, rekao je upravnik zdrage Zoran Kanački.

Nakon što je mural u Užicu oskrnavljen, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović poslao je gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću protestno pismo i od nadležnih zatražio da da obnove mural. Grad je prihvatio zahtev, a oslikavanje je finansirano iz budžeta grada.

Nebojša Glogovac

„Mislim da je Grad Užice pokazao jednu veličinu u ovom celu problemu koji se zadesio sa prethodnim muralom i da smo zajedničkim delovanjim uspeli da napravim o nešto lepo što će trajati duži niz godina“, kaće zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

Prvi mural nalazio se u ulici Momčila Tešića na objektu u privatnoj svojini I uništen je nakon skidanja reklame pre mesec dana, a Boban ga je naslikao pre dve I po godine odmah nakon glumčeve smrti.

PORUKA NA MURALU
Foto ZooMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.