Sećanje na 25.maj u Titovom Užicu (video)

UŽICE – 25. maj u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji obeležavan je kao Dan mladosti ili Titov rođendan, a najveći simbol ljubavi i odanosti doživotnom predsedniku države, koje više nema, bila je štafeta mladosti. Ovaj praznik svečano je obeležavan i u Užicu, jednom od 8 gradova koji je u svom nazivu nosio Titovo ime.

titov spomenikDolazak štafete mladosti bila je nekada velika svetkovina u Titovom Užicu, đaci nisu išli u školu, radnici užičkih fabrika pravili su loklane štafete koje su pratile saveznu, na trgu partizana organizovan je bogat kulturno umetnički program, kao i marš omladine do Kadinjače.

Štafetom mladosti 1961. godine Titu je rođendan čestitao radnik iz Užica Slobodan Jovanović.

 

Užice je Titovo ime dobilo u leto 1946. a Tito je posle rata u grad dolazio pet puta i uvek sa dobrim razlogom, otvarao je fabrike, obilazio Barsku prugu, a Užičani su ga dočekivali punim srcem.

Na Titov rođendan u Užicu danas podsecaju stare fotografije, par lokalnih štafeta u Narodnom muzeju i spomenik koji je 19991. uklonjen sa gradskog trga, poklonici njegovog dela traže da se vrati na trg…

Dan mladosti ne slavimo od 88. a Užice je pridev Titovo izgubilo nakon raspada SFRJ 1992. godine.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.