Savindanske zahvalnice najboljim prosvetarima (VIDEO)

UŽICE – Škole na području grada Užica slave danas školsku slavu Savindan, u čast Svetog Save, srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka. Grad Užice je uručio Svetosavske zahvalnice vaspitačici u vrtiću „Maslačak“ Veri Bosiljčić, nastavnici istorije u OŠ „Stari grad“ Vesni Lučić i profesorki u Umetničkoj školi Biljani Ugren Kovačević.

„Ovo je lep način da se odužimo onima koji se zalažu za rad u svojoj ustanovi. Predlozi su došli iz redova zaposlenih. Nadamo se da će to biti podstrek i da će se i drugi zaposleni truditi da iskažu posebne rezultate kako bi bili predloženi za ovaj vid pohvale i nagrade“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević.

On je zahvalnicu i novčanu nagradu prilikom proslave Savindana uručio u vrtiću „Zeka“ vaspitačici Veri Bosiljčić koja 25 godina radi u Predškolskoj ustanovi Užice, u vrtiću „Maslačak“ u Sevojnu.

Svetosavska nagrada Veri Bosiljčić
Svetosavska zahvalnica vaspitačici Veri Bosiljčić

Zahvalnica joj je dodeljena „za posvećenost profesiji, odgovornost i uloženi trud da najmađi sugrađani odrastaju bezbrižno, okruženi ljubavlju i pažnjom“.

„Ispunjena sam i velika je čast, ali i još veća obaveza. Imam još pet, šest godina do penzije, ali ovo mi je veliki podstrek za dalji rad, da opravdam nagradu“, kazala je Bosiljčić.

Marija Trmčić Bogojević, članica Gradskog veća Užica zadužena za obrazovanje čestitala je slavu prosvetnim radnicima i đacima.

„Želim svima mnogo uspeha u radu, a cilj svih nas je da unapredimo školstvo“, navela je Trmčić Bogojević koja je uručila nagradu nastavnici istorije Vesni Lučić u OŠ „Stari grad“.

Svetosavska nagrada Vesni Lučič
Svetosavska zahvalnica nastavnici Vesni Lučić

Vesna Lučić radi u prosveti 17 godina, koautor je brojnih udžbenika, radnih sveski i metodičkih priručnika za nastavnike istorije, vodila je brojne javne časove i projekte, a zahvalnica joj je dodeljena za „posvećenost profesiji sa ciljem da učenici što bolje savladaju gradivo i postave čvrste temelje budućeg obrazovanja“.

„Velika je čast i odgovornost biti učitelj u najširem smislu reči, a još veća čast i odgovornost biti dobitnik Svetosavskog priznanja. Veliku zahvalnost dugujem učenicima, roditeljima i kolegama, jer smatram da je to nagrada za sve nas“, navela je Lučić.

Svetosavsku zahvalnicu profesorki u Umetničkoj školi Biljani Ugren Kovačević uručio je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović poručivši da bi sa svetosavskih akademija trebalo da svi ponesu jednu malu klicu svetosavlja i ogromne želje Svetog Save da promeni sebe, ljude oko sebe i svoju zemlju na bolje, pa da svako tom klicom učini nešto dobro za zemlju.

„Značaj umetnosti je mnogo veći nego što se u naše društvo pridaje. Prosorka Kovačević je u svom delu „Uvezivanje“ izrazila zebnju za opstanak bića u ovom dehumanizovanom društvu. Sve dok je ove škole, profesora i dece koje bi trebalo uvezati i učiniti sve ono što umetnost jeste, ljubav, sloboda, radost i komunikacija nema bojazni za našu budućnost. Sve dok je profesora poput Biljane Ugren Kovačević siguran sam da će nam biti bolje i siguran sam da ovi ljudi nikad od toga neće odustati“, rekao je Mitrović.

Svetosavska nagrada Biljani Ugren Kovacevic
Svetosavska zahvalnica profesorki Biljani Ugren Kovačević

Biljana Ugren Kovačević je vajar i profesor stručnih predmeta u Umetničkoj školi od njenog osnivanja, već 18 godina, a zahvalnica joj je uručena za „posvećenost profesiji i radu sa mladima koje upoznaje sa pravim vrednostima“.

„Od osnivanja škole sam tu i to je za mene značajno, jer me vezalo za ovaj posao, jer rad u Umetničkoj školi je drugačiji i posean, bez obzira što to nije direktno moja struka. Nadam se da sam onim što sam uradila u školi napravila nešto što se smatra dobrim, što je potvrda koju sam dobila i ovim priznanjem“, navela je Ugren Kovačević.

You may also like...