Šarganska osmica – nostalgična atrakcija za strance (VIDEO)

MOKRA GORA – Čuvenom „Šarganskom osmicom“ već 15 godina saobaraća voz Nostalgija, popularni Ćira. Ova jedinstvena pruga uskog koloseka prava je atrakcija za strance, a samo u ovogodišnjoj letnjoj sezoni, od aprila do oktobra, njome se prevezlo oko osamdeset hiljada turista.

Kad stari Ćira zahukti kroz tunele i zaklaparaju vagoni kroz useke Mokre Gore niko ne ostane ravnodušan, ni domaći, a ni strani turisti kojih je najviše iz Evrope, a sve više iz Azije. Slovenci su najredovniji gosti, a prava pomama za vožnjom je među turistima iz Kine, Japana, ali i Indije.

Na putovanju od 13,5 kilometara Ćira prođe kroz 22 tunela i preko pet mostova. Jedinstvenost  njegove pruge je što je uskog koloseka i pravi osmicu kako bi bila savladana visinska razlika od 300 metara na dužini od 3,5 kilometra.

„Praktično, dok putnik ne vidi avio snimak nema uopšte predstavu kuda je prošao i kako trasa izgleda, uz to voze se u muzeju na otvorenom sa fantastičnim stajalištima i pogledima na mokrogorsku kotlinu“, kaže Željko Špijunović iz „Srbija voza“.

Na svom nostalgičnom putovanju od Mokre gore do Šargan Vitasa zaustavlja se u stanicama Golubići pravljenim za film Život je čudo i Jatarama u kojima nije prodata nijedna karta. Zastane i na vidikovcu Krst, ali i na Ludi kamen koji je posebno atraktivan.

„Postoji verovanje da ovaj kamen ispunjava ljubavne želje. Imali smo kod njega mnogo venčanja i veridbi i mnogo je onih koji ponovo dođu da se voze tvrdeći da su im se želje ostvarile“, svedoči Miodrag Glibetić, pregledač kola iz „Infrastrukture Železnice Srbije“.

Šraganskom osmicom se godišnje preveze oko 80 hiljada putnika i sve je veći broj fakultativnih zakupa. Neretko on svoje putovanje produži i ka Bosni.

„U zavisnosti od interesovanja, naročito kad je sajam i vašar u Dobrunu, obavezna je linija koja polazi iz Mokre Gore ka Višegradu, ali ukoliko postoji interesovanje ta relacija se planira i drugim danima“, navodi Dragana Stanković, direktorka Centra za marketing i medije „Srbija voza“.

Voz Nostalgija će kao i svake godine u novembru na odmor, kako bi bio remontovan do zime kada će kroz predele oivičene Zlatiborom, Tarom i Šarganom prevoziti turiste za novogodišnje i božićne praznike.

You may also like...