Šareni svet slikovnica u Požegi (VIDEO)

POŽEGA – Šareni Međunarodni festival Čigra zavrti se tri dana u Dečijoj nedelji i postane pravi praznik za mališane u Požegi kada pod kišobranima veselih boja na trgu čitaju slikovnice, traže ih po izlozima u gradu, dobijaju na poklon i uživaju u lutkarskim predstavama.

Za najmladje, ali i za ljubitelje ilustracija ove godine izložba tri nagrađivana umetnika Kvinta Buholca iz Nemačke, Dražena Jerabeka iz Hrvatske i Bana Kosturanova iz Makedonije. Tvrde da oni dele dečiju svetlost koju nose u sebi, a na koju nisu zaboravili kada su odrasli.

„Mi smo posebno nadahnuti i sa određenim sposobnostima oblikujemo priče, sećanja i mašte, a na jedan specifičan način koji svako od nas nosi“, kađe Jerabek.

„Premalo je dečije literature u Makedoniji, nadam se da će i u njoj da iniciraju jedan ovakav festival slikovnica koje su posebno važne, jer deca preko slikovnica ulaze u svet knjiga“, priča Kosturanov.

Na konkursu, koji je prvi put organizovan ove godine, za najbolju domaću slikovnicu “Dobra slikovnica” nagrađene su slikovnice Maštovita žirafa koju je ilustrovao Aleksa Jovanović, Neposlušno pile ilustratora Milice Radenković i Uspavanka za Miša koju je obojio Bob Živković. Festival prate i brojni stručni skupovi i radionice koji se bave položajem slikovnica u Srbiji i tematskom raznovrsnošću.

„Razgovaramo o tome koliko su raznovrsne teme koje su potrebne u slikovnicama i pokušaćemo da potenciramo problem sa tehničkom opremljenošću kako bi slikovnice bile umetnički i tehnički oblikovanije“, kaže Daniela Skoković, autorka „Čigre“.

Festival prati i izložba duhovitih ilustracija Duška Radovića. Sa završetkom Čigre ne završava se omaž slikovnic u Požegi, u drugoj polovini oktobra će biti premijerno otvorena i izložba Međunarodnog odbora za decu i mlade Ibi – Slikovnice bez teksta koje su skupljene iz 24 zemlje, a potom će biti postavljena u Italijanskom institutut za kulutru.

You may also like...