Šarčević: Mala matura će biti poludigitalna

SRBIJA – Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da su uvedene novine i da će mala matura za učenike osnovnih škola biti poludigitalna. Proba male mature je, kako kaže, služila samo za proveru i nju je uradilo 66.000 đaka.

„Mala matura će imati pretfazu, učenici su imali testove zatvorenog tipa da bi moglo lakše da se obavi onlajn, zadaci otvorenog tipa imaju za cilj da primenjuju znanja. Uradiće još jednu probu time što će 1. juna doći u školu, dati knjižicu, da pečatiraju sliku, nose dva testa kući – maternji i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine i nemaju šta da se brinu“, rekao je Šarčević za RTS.

Podseća da se 17. 18. i 19. juna rade pravi testovi od 9 do 11 sati. Kako napominje, testovi su odštampani i bezbedni, a štampani su u Zavodu za kvalitet.

Kada su u pitanju upisi na fakultete, budući brucoši će se prijavljivati onlajn. Aplikacije su postavljene, od 24. do 29. su upisi, a onda kreću prijemni do 5. jula, rekao je Šarčević.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.