Saradnja DVD Užice i Kraljevo (VIDEO)

UŽICE – O mogućnostima partnerske projektne saradnje Dobrovoljnih vatrogasnih društava Užice i Kraljevo, govorio se na radionici u okviru projekta „Dobrovoljno vatrogastvo u funkciji zaštite šuma i šumskog biodiverziteta”, koja je održana danas u Užicu.

“Cilj današnjeg okupljanje jeste upravo da razmenimo iskustva, da ono što mi dobro radimo prenesemo na drugo druženje, a ono što DVD Užice dobro radi da i mi preuzmemo u našem rad. Ono što je cilj još današnjeg okupljanja je da eventualno razmotrimo neke buduće zajedničke projektne aktivnosti i da na taj način doprinesemo razvoju dobrovoljnog vatrogastva u lokalnim zajednicama. Ovo je jedna od naših aktivnost, koji mi realizuijemo već treću godinu zaredom, uz podršku Švedske ambasade, Ekosistem program koji realizuju Mladi istraživači Srbije. Cilj ovog našeg projekta da doprinesemo razvoju dobrovoljnog vatrogastva, jeR svakako se nalazimo u sve većem riziku od elementarnih nepogoda i jako je važno da imamo dobro organizovane lokalne zajednice, koje će da daju pun efekat u zaštiti ljudi imovine i prirodnih dobara od elementarnih nepogoda”, kaže viši vatrogasni oficir, Mira Prodanović, iz DVD Kraljevo.

DVD Užice u sklopu aktivnosti i svog preventivnog rada, sarađuje sa brojnim društvima u Srbiji, među kojima je i kraljevačko.

”Današnji projekat se odnosi upravo na šume, zaštitu šuma i biodiverzaciju šuma . Iimajući u vidu da smo područje koje ima velike površine pod šumama i imajući u vidu godine koje su nam predhodile naročito 2012. godine kad smo imali veliki požar na Tari, gde je preko 10.000 hektara površina bilo zahvaćeno šumskim požarom, dobrovoljna vatrogasna društva upravo rade na tome da preventivno deluju da do požara ne dođe.Jedna od aktivnosti je i učenje odnosno upućivanje mladih naraštaja i građana da ne pale, da  vode računa o šumama, da vode računa o smeću koje odlažu, da mesta gde su žarišta šuma na koji način prići im, a to je upravo i zajedno sa lokalnim samoupravama i šumskim upravavama, odnosno, šumskim gazdinstvima prosecanje šumskih puteva, puteva koje su namenjene za kretanje kroz šumu. a i puteva koji su požarni putevi i koji su upravo značajni za momente kada dođe do požara”, kaže predsednica užičkog DVD-a, Dragica Jevtović.

Projekat realizuje Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo uz podršku Eko sistem programa, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz finansdijsku podršku švedske ambasade.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.