Šaponjić: Hidrološka situacija uzrok niskog vodostaja na Kokinom brodu (VIDEO)

KOKIN BROD – Uzrok niskom vodostaju na Zlatarskom jezeru nije prekomerna proizvodnja električne energije, već nepovoljna hidrološka situacija, smatra direktor Drinsko-limskih elektrana, Predrag Šaponjić. Štaviše, dodaje da je proizvodnja struje manja za oko 30 odsto nego u istom periodu prošle godine.

„Kota jezera je 860 metara nadmorske visine, što je 15 metara iznad minimalne radne dozvole, prema kojoj radimo. Uzrok ovakve kote jeste proizvodnja električne energije, radimo prema potrebama „Elektroprivrede Srbije“, ali imamo najnepovoljniju hidrološku situaciju u poslednjih 10 godina. Dotoci vode na Uvcu su i do tri puta manje nego što je uobičajeno za ovaj period godine, samim tim nam je i proizvodnja manja za oko 30 odsto u ovom kvartalu“, kaže Šaponjić za ZOOM.

Veruje da bi tokom proleća situacija mogla biti bolja.

„Očekivalo smo da će topljenjem snega sa Peštera, Jadovnika i Zlatara biti bolja situacija. Međutim, maksimalni dotok na Uvcu nam je bio 25 metara kubnih u sekundi. Ipak, proleće je tek počelo. Pre svega očekujemo da se napuni Uvačko jezero, još ima pomalo snega i verujem da će biti i više padavina tokom proleća, tako nam govore naše prognoze. Sve tri akumulacije su kaskadne, pri čemu Kokin brod ima najmanji dotok, od pritoka Zlošnice i Tisovice, koje nemaju obilne količine vode, trenutno daju oko pet metara kubnih po sekundi. Najveći dotoci su ipak na Uvačkom jezeru“, dodaje on.

Najniži vodostaj na Zlatarskom jezeru od 2005. godine
Foto: ZooMUE

Kaže da riblji fond nije ugrožen trenutnim stanjem.

„Svakodnevno merimo nivo dotoka, merimo stanje na akumulaciji, ispitujemo eroziju, kao i kvalitet vode. Vodom sa akumulacije Radoinja se snabdeva Priboj, pri čemu nismo imali bilo kakve pritužbe o kvalitetu vode, samim tim nema opasnosti ni po biljni i životinjski svet. Beležene su u prošlosti kote koje su bile desetak metara niže od trenutne, pa ništa nije uticalo na kvalitet vode“, zaključuje Šaponjić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.