Saopštenje ZZJZ Užice

Na teritoriji grada Užica građanima vodu za piće distribuira JKP „Vodovod“ Užice sa izvorišta “Sušička vrela“, „Potočanje“ i „Živkovića vrelo“. Zavod za javno zdravlje Užice obavljao je kontrolu kvaliteta vode za piće.

Ispitivanja vode za piće obavljaju se u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ br 42/98 i 44/99). 

Dana 07.02.2014. Republička sanitarna inspekcija je objavila da se voda iz gradske mreže može koristiti za piće i pripremanje hrane. 

U posmatranom periodu je kontrolisan kvalitet sirove vode  i prečišćene, dezinfkovane vode sa postrojenja Cerovića Brdo, Potočanje i Živkovića Vrelo i iz gradske mreže. Ukupno je uzorkovano 13 uzoraka prečišćene, dezinfikovane vode sa postrojenja i svi uzorci su bili bakteriološki i fizičko-hemijski ispravni, sem jednog uzorka u kome je bilo povećano prisustvo rezidualnog hlora.

zzjzU istom periodu je u Zavodu za javno zdravlje Užice analiziran 61 uzorak vode za piće iz gradske mreže u pogledu fizičko-hemijskih i bakterioloških parametara. U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sprovedena su hidrobiološka ispitivanja u 27 uzoraka vode za piće. 
Stručno mišljenje o higijenskoj ispravnosti vode za piće ukazuje na odsustvo rizika po zdravlje ljudi sa aspekta ispitivanih parametara.
Zavod za javno zdravlje Užice redovno izveštava Republičku sanitarnu inspekciju o rezltatima fizičko-hemijskih, mikrobioloških i bioloških ispitivanja.
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.