Samoubica Crnogorsko narodno pozorište (VIDEO)

UŽICE – Crnogorsko narodno pozorište iz Podrorice nastupilo je druge festivalske večeri sa predstavom Samoubica ,po tekstu Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića,koju je publika ocenila ocenom 3,84.

Reditelj Veljko Mićunović rekao je da je užička publika gledala predstavu koja je izmenjena 30 odsto u odnosu na originalnu,zbog scene.

„U originalnoj predstavi nema pucnja na kraju,već nade .Ja sam hteo da Erdmanov tekst pročitam izdrugog ugla.Mislim da živimo u trenutku kada je moguće poverovati da stvari mogu da se promene,u lošem smislu.Danas je moguće da neko preko noći postane glavni.To je surova realnost koja nas je dovela tu gde smo“,kaže Mićunović.

Erdmanovo pitanje Da li je moguće izvesti revoluciju u Staljinovo vreme zbog čega je i uhapšen i proteran u Sibir provlači se kroz ovu dramu.

„Ne verujem u revolucije.Jedina revolucija koja ima smisla je individualna revolucija“,kaže Milivoje Obradović ,koji glumi Podsekaljnikova.

„Ono što je najvrednije kod Podsekaljnikova je njegova duša.On je u nekoj vrsti produžene adolestencije,ima neke svoje male snove,koji su za njega veliki,nije na pravi način uključen ni u porodicu.Živi promašenu egzistenciju i očajan je jer je gladan i ne radi,a sa očajnikom je najlakše manipulisati“, kaže Obradović.

Dušan Kovačević tumači lik Pugačova predstavnika radnika.

„Umesto da štiti interese radnika Pugačov je ,poput današnjih sindikalaca,deo sistema  i to je surovost tog lika“,ističe Kovačević.

Na kraju predstave smrt osmišljava nešto što bi trebalo da je bio život.

Trećeg dana 22.Jugoslovenskog pozorišnog festivala biće odigrana predstava Dokle pogled seže Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

You may also like...