Samo sloga zgradu spasava (VIDEO)

UŽICE – Od kad je dobila novog upravnika, zgrada od 17 spratova u užičkom naselju Aleksića most, dobila je i novi sjaj. Za nekoliko meseci urađeno je više na njenom uređenju i ulepšavanju nego za četiri decenije postojanja, a u svemu učestvuju i stanari.

Zgrada u Lazara Mutapa 8 dobila je novi ulaz, poštanske sandučiće, oglasnu tablu, renovirane liftove, a najveće osveženje je što je unutrašnjost zgrade po prvi put okrečena.

„Zgrada nije imala nadstrešnjicu 39 godina, kada ulazite u zgradu, a neko zaliva cveće iz žardinjera kaplje pravo na glavu, napravili smo je. Žene sa malom decom nisu mogle normalno da izlaze iz zgrade, jer su morale da iznose kolica niz stepenice, sada smo napravili da lift ide do podruma gde postoji pomoćni, pristupačniji izlaz. Napravili smo uslove da sve funkcioniše kao u 21. veku“, kaže upravnik zgrade Zoran Kanački.

U 40 godina postojanja zgrade, njeni stanari ne pamte da se za kratko vreme uradilo tako mnogo, a sve zahvaljujući novom upravniku i njegovom timu od šest ljudi zaduženih za organizaciju, osmišljavanje, ali i radove. Svi su u zgradi skoro koliko i sama postoji i znaju da zasuču rukave kao u svojoj kući, pa su, naprimer, sami promenili sve sijalice u zgradi novim led svetiljkama i uredili podrumske prostorije koje dugo nisu služile ničemu, a neke i izdali.

„Živimo u vremenima gde niko nema vremena. Nemam ga ni ja, ali sam shvatio da ne mogu da idem više po zgradi i pričam šta valja, a šta ne valja. Jednostavno, moram da se prihvatim obaveze i pokažem na delu da nešto može da funkcioniše, i zaista, mislim da sam pokazao da nešto može da funkcioniše uz podršku svih stanara koji žele da sarađuju“, navodi Kanački.

Najbitnije je, za stanare, da ništa nije više koštalo nego što su i do sada izdvajali za održavanje zgrade. Zbog pozitivnih promena i naplata održavanja je dobra i sve je transparentno, a zgrada je postala dobar primer uređenja.

„Mi smo izvajali određenu sumu, ali za to ništa nismo dobijali na uređenju, samo ako se popravlja krov ili pukla cev ili pokvareno grejanje, apsolutno ništa drugo“, priča stanarka zgrade Snežana Parlić.

„Ambijent se promenio, ali i razmišljanja ljudi. Nekad smo razmišljali da je ovo društvena i državna svojina, ali danas ne, promenilo se. Poštovanje imaju i deca koja se okupljaju, ništa ne unose, ne prljaju“, dodaje stanar zgrade  Miroslav Dučić.

Kažu u zgradi u Lazara Mutapa da mogu da se ne slažu u sportu ili politici, ali je najbitnije da su se složili da njihov stambeni prostor mora biti uređen i lep, a takav prostor doprinosi i vrednosti stambenih jedinica, ali i naseljavanju mladih ljudi.

„Otvorili smo i viber grupu i svako od stanara ko želi da pomogne ili uputi predlog. mi smo tu“, poručuje Kanački.

Planova je mnogo, a među prvima je stavljanje hidrantske mreže i teretnog lifta u funkciju, a u naredne dve godine dodatno ulepšavanje zgrade, posle ćega će, kako tvrde stanari, ona biti primer uređene zgrade, ne samo u Užicu već na celom zapadu Srbije.

You may also like...