Samo 350 užičkih domaćinstava priključeno na gas (video)

UŽICE-Svake zime Užice je jedan od gradova sa najvećim aerozagađenjem u Srbiji,što su pokazale i poslednje analize Agencije za zaštitu životne sredine koje su dokazale prisustvo u vazduhu čestica opasnih po ljudsko zdravlje u količinama daleko većim od dozvoljenih.

 Zbog takve situacije Užice je uputilo zahtev Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da ovaj grad zbog aerozagađenja dobije status ugroženog područja.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića ovaj status značajan je zbog pomoći države u rešavanju ovog problema.

“Najveći zagađivači vazduha u Užicu su individualna ložišta kojih ima 75 odsto.Stručni tim ministarstva sačinio bi u tom slučaju mere koje treba preduzeti da se ovaj problem reši.Očekujemo pomoć države i pri apliciranju za sredstva evropskih fondova namenjenih zaštiti životne sredine ,a sigurno bi mogli da računamo i na neke subvencije ,kako bi se lakše sprovela gasifikacija,koja je sigurno jedan od ključnih rešenja velikog aerozagađenja u zimskim mesecima”,kaže Petković za ZOOMUE.

 

Gasifikacija Užica počela je pre 7 godina i do sada je urađeno 120 kilometara mreže.U poslednje 4 godine na gas su priključeni svi veliki potrošači:preduzeća,toplane,škole,pekare i veći deo vrtića.Problem je ,ističe za ZOOMUE  direktor Užice gasa Milan Sekulić,mali odziv domaćinstava.

 

“Pre početka gasifikacije plan je bio da se na gas priključi 13.500 domaćinstava,ali su trenutno korisnici gasa samo njih 350 ili 18 odsto i pored potpisanih 2110 ugovora.To je nedovoljno da bi se smanjilo aerozagađenje u gradu”,kaže Sekulić .

 

Kao razloge nedovoljne zainteresovanosti Užičana za korišćenje ovog energenta Sekulić ističe pre svega ekonomske.

“Cena priključka na gas u Užicu je oko 1.200 evra sa PDV-om i ukupno sa instalacijama korisnicima treba u startu od 2 i po do 3 hiljade evra ulaganja.Cena gasa u Užicu je 43,22 dinara po kubnom metru za domaćinstva i 41,81 dinar za privredne subjekte.Ova cena nije menjana od letos i sigurno će ostati ista do kraja godine”,kaže Sekulić.

 

On ističe da Užice gas nudi građanima mogućnost otplate priključka na 36 rata,a rok će,po njegovim rečima,najverovatnije na sledećoj sednici Skupštine akcionarskog društva biti produžen na 5 godina.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.