Salmonela uzročnik trovanja novovaroških đaka

NOVA VAROŠ – Uzrok zdravstvenih problema srednjoškolaca iz Nove Varoši, a njih 23 još uvek leži na infektivnim odeljenjima bolnica u Prijepolju i Užicu, najverovatnije je salmonela koja je do sada dokazana u dva slučaja i zbog koje je prijavljena epidemija.

Svi đaci koji su hospitalizovani od prošlog utorka do petka sa tegobama u vidu povraćanja, povišene temperature i proliva, ispričali su lekarima da su u jednom objektu brze hrane u Novoj Varoš kao dodatak jelima koristili majonez. Pretpostavka je da je upravo ova namirnica uzročnih salmonele.

„U petak pre podne smo Institutu „Dr Milan Jovanović Batut“ prijavili epidemiju infekcije nepoznate bakterije kod 22 đaka, od kojih je 19 bilo hospitalizovano. Svi su uzrasta od 15 do 18 godina. Uzorci njihovih stolica su upućeni na analizu, a juros smo dobili potvrdu da je kod njih dvoje, čiji su rezultati do sada poznati, izolovana salmonela. Za očekivati je da se ona izoluje i u ostalim uzorcima“, rekla je za „Blic“ dr Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

U petak popodne na bolničko lečenje, rečeno nam je u Zdravstvenom centru Užice, u dve bolnice primljeno je još četvoro srednjoškolaca iz Nove Varoši, tako da u Prijepolju trenutno leži njih 12, a u Užicu 11. Niko od njih za sada nije otpušten na kućno lečenje, ali su dobrog zdravstvenog stanja i oporavljaju se.

Blic

You may also like...