Sa „Zelenog domaćinstva Bugarinović“ stiže organska hrana (VIDEO)

SEVOJNO – Posle mnogo promenjenih poslova, godina u inostranstvu, još više godina pred kompjuterom Jovo Bugarinović iz Sevojna odlučio je pre tri godine da se posveti zdravom životu na selu i proizvodnji zdrave, organske hrane.  Za to je imao dobru osnovu, generacije njegovih predaka su živele od poljoprivrede i na 13 hektara zemlje i šume skoro da nisu koristili ništa od hemijskih proizvoda. Danas sa “Zelenog domaćinstva Bugarinović” stižu zdravi povrtarski, mlečni i suhomesnati proizvodi i to u razne delove Srbije.

U Bugarinovića plastenicima gaji se sezonsko povrće nahranjeno đubrivom koje proizvode kalifornijeske gliste i pomešano s cvećem koje privlači korisne insekte. U štalama krave, konj i kokoške kojima se ne daje koncentrovana hrana, sertifikovane svinje vrsta Moravka od kojih se dobija pršuta, slanina i kobasica, na polju se sadi pšenica i od nje dobija integralno brašno, a sokovi i džemovi stižu od starih zasada.

„Živeći širom sveta, video sam da je zdrava hrana nešto najvažnije za čoveka i odlučio sam da se time bavim. Moja porodica se bavila proizvodnjom hrane, 60, 70 godina su snabdevali pijac“, kaže Jovo Bugarinović.

Bugarinovića je osmoro i svi imaju svoja zaduženja, Jovov otac najviše brine oko stoke, dok je majka zadužena za spravljanje čistih zlatiborskih mlečnih proizvoda. Oko zimnice su svi angažovani, a pritekne i tetka u pomoć.

„Sve što napravimo je bez aditiva, na prirodan način, papriku, cveklu, ajvar, slatko, sokove i to spravljeno bez aditiva traje godinu dana, čak i više“, tvrdi Jovova majka Jelica.

Najviše proizvoda ode ličnom dostavom ili brzom poštom. Jovo kaže da poznaje sve svoje mušterije, neki dolaze na imanje, a novi stižu preporukom i preko facebook stranice.

 „Mi kada imamo proizvod spreman izbacimo listu sa slikama, a kupci poručuju. Kad tek stigne zrelo, tad prodajemo. Najavimo, ako će nešto tek stizati za mesec dana, naprimer, ali ne i za šest meseci. Zimnica se oglašava tek kad bude gotova, npr. ako je paprika zrela, tek kad bude u teglama, javljamo da je imamo“, kaže Jovo.

Plan je da rastu i da se šire ulaganjem u voćne zasade, životinje, ali pre svega u obnovljive izvore energije i automatizaciju, tj. sisteme zalivanja i protivgradnih mreža. Najbitnije je, ističe Jovo, da troje dece u Bugarinovićima odrastaju sjedinjena sa prirodom.

 

 

You may also like...