Ružić: Nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji

Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji drugo polugodište počinje 24. januara. U Vojvodini u školske klupe danas su se vratili osnovci, a prošlog ponedeljka sa nastavom su započeli srednjoškolci.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže za RTS da će učenici osnovnih škola u Vojvodini neposredno pohađati nastavu na početku drugog polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model – jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Tehnička škola
Foto ZooMUE

Ružić dodaje da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

„U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou“, podseća Ružić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

„Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja, objašnjava Ružić.

Prva osnovna škola
Foto: ZooMUE

Navodi da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostoija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca
dosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Što se tiče onlajn nastave, Ružić naglašava da su primere dobre prakse pokazali sami nastavnici. „Sve ono što je korišeno prošle školske godine, koristi se i sada“, kaže Ružić.

Što se tiče fakulteta gde je toku ispitni rok, prate se preporuke resornog ministarstva.

„Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave“, dodaje Ružić.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.