Ružić: Državna matura ne sme da se uvodi brzopleto

BEOGRAD-Nadam se da ćemo tokom sledeće nedelje doneti odluku o maturskim večerima i da ćemo moći da odobrimo njihovo održavanje, jer ako je epidemiološka situacija dobra, ne treba suspendovati mature, to je važan životni momenat za decu, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je za TV Pink istakao da Ministarstvo stav o maturama donosi na osnovu preporuka medicinskog dela Kriznog štaba.

„Za sada je njihov stav, mislim da je to predložio doktor Predrag Kon, da se utvrdi standard ili kriterijum u pogledu broja zaraženih pa da, prateći taj kriterijum, odlučimo o odobravanju maturskih večeri“, objasnio je Ružić.

Naglasio je kako se iskreno nada da će sledeće nedelje Ministarstvo moći da donese odluku da odobrava održavanje maturskih večeri.

foto.BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

On je istakao da u obrazovnom sistemu u poslednje dve nedelje nije bilo značajnijeg zaražavanja i da su se procenti zaraženih kretali oko 0,02 odsto.

Podsetio je da se mali maturanti pripremaju za završni test, koji će biti održan 23., 24. i 25. juna.

„Vanredna situacija sigurno će se odraziti na stečeno znanje“, upozorio je ministar, ali i dodao da ne očekuje dramatičan pad kada je reč o znanju pokazanom znanju na završnom testu.

Ružić je naglasio da je interna analiza probnog maturskog ispita na kvalifikovanom uzorku pokazala da u pogledu pokazanog znanja, nema razlika u odnosu ne samo na prošlu, već i u odnosu na ranije godine.

„Mislim da smo ‘izgurali’ godinu zahvaljujući entuzijazmu i inovativnosti nastavnika, kao i odgovornosti dece – nikada korona nije imala ‘plodno tle’ za širenje u obrazovnom sistemu“, ocenio je Ružić.

Po njegovoj oceni, digitalizacija i elektronski servisi izuzetno su doprineli tome da se obrazovni sistem prilagodi teškim okolnostima.

Beta

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.