Rusija kroz objektiv fotoreportera (VIDEO)

UŽICE – U Istorijskom arhivu u Užicu otvorena je izložba „Najlepša Rusija“ na kojoj su predstavljene fotografije finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto konkursa koji organizuje Rusko geografsko društvo.

Otvarajući izložbu užički fotograf Radovan Baja Vujović istakao je da nam ove fotografije približavaju neizmerno bogatstvo prirode, ljudi i kulturne baštine nama bliske, ali geografski udaljene zemlje Rusije.

„Kroz ove fotografije prepliću se stvarnost i duhovnost, a sve to dočarava nam oštro oko i umeće fotografa“, rekao je Vujović.

Kako dobra fotografija čuva trenutke od zaborava ova izložba je pravo blago, a podatak za divljenje svakako je broj radova koji su stigli na konkurs Ruskog geografskog društva pre dve godine – 11000 fotografa poslalo je čak 52000 fotografija.

„Da bi neko postao član Ruskog geografskog društva za njega moraju da garantuju dva postojeća člana sa zavidnim stažom“, objasnio je Miroljub Milinčić, iz Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i podsetio da su članovi ovog društva bili Vuk Stefanović Karadžić, Jovan Cvijić, a sada je to Emir Kusturica.

„Lepotu jedne zemlje čine priroda i njeni ljudi, ali i sposobnost umetnika da tu lepotu na pravi način predstave, a to ova izložba svakako jeste“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Izložba „Najlepša Rusija“ deo je pratećeg programa 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ koji večeras počinje u Užicu i traje do 12. novembra.

You may also like...