Romkinja pobija predrasude (VIDEO)

POŽEGA – U društvu u kome već postoji pretpostavka da žena, bar u poslovnom svetu, ima veća ograničenja nego muškarci, dostignuća jedne marije iz Požege privlače pažnju. Iako to ne bi trebalo da bude važno, značajno je napomenuti da je ova mlada žena Romkinja, koja je postigla mnogo, a za budućnost ima velike planove.

Marija Vujičić iz Požege ima 38 godina, sina koji ide u peti razred i upisala je visoku školu – ekonomiju u industriji, jer je prethodno napustila studiranje na Ekonomskom fakultetu, kada se zaljubila i udala za sadašnjeg supruga. Ona je komunikativna, vredna i borbena, što je sve preduslov za veliki doprinos koji svakodnevno daje lokalnoj zajednici. U društvu u kome živimo, njeni uspesi su još vredniji, jer Marija je Romkinja.

„Moj početak je bio vrlo težak, prvi koraci su mi kao volonterka u Crvenom krstu, a sada radim kao pedagoška asistentkinja u Osnovnoj školi. Na početku sam naišla na predrasude, jer sam htela da se bavim i drugom, a ne samo romskom decom“, kaže Marija.

Marija je i odbornica u Skupštini opštine Požega, što doživljava kao veliki uspeh, jer je jedna od retkih Romkinja na toj poziciji. Ima priliku da se bavi strateškim planiranjem, poput novog lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma, koji je u skladu sa nacionalnom strategijom.

„Mnogo mi je teško zato što još vladaju predrasude, posebno u zapošljavanju i stanovanju. Uvek je poslodavcu u podsvesti da Romi ne vole da rade, a to nije tako“, tvrdi ona.

Marija je i zastupnica Romskog centra u Požegi, gde se rade projekti u kojima ne učestvuju samo Romi, već i većinska populacija, jer je, kako kaže to pravi način za razbijanje predrasuda i socijalizaciju. Svesna je da to što radi ima veliki uticaj na okruženje.

„Mislim da sam dobar primer, jer vidim kako se ostali ophode prema meni i dosta sam pomaka uradila prema zenama Rromkinjama. Na tribinama i kroz rani razvoj dece uključujemo mlade majke Romkinje“, zaključuje Marija.

Kao član izvršnog odbora Romskog nacionalnog Saveta  veruje da je došao trenutak kada treba da se posveti unapređenju položaja Roma, ali na nacionalnom nivou, kao podrška mlađima na lokalu, kojima je utabala put. Predrasude su velike, ali mlađe generacije, koje se mnogo više druže ulivaju nadu da će i lošoj praksi doći kraj.

You may also like...