Roman “Preko puta – istina” prvo je delo 34-godišnjeg Andrije Terzića (video)

UŽICE – Jedan od romana,koji je na poslednjem Sajmu knjiga u Beogradu, izazvao posebnu pažnju, je prvenac mladog pisca iz Užica Andrije Terzića “Preko puta – istina”. Ovaj roman, bio je čak i najprodavaniji, jednog od sajamskih dana.Nazvali su ga sanjarem, koji je svoje životne priče pretočio u knjigu. Andrija je upisao Fakultet političkih nauka, ali 1999. godina odvela ga je u tadašnji Otpor, a iz te organizacije u inostranstvo, kako kaže na stranputicu.

 

 Roman “Preko puta – istina” sačinjen je od 8 priča, u kojima Andrija piše o sebi, ali i svim dešavanjima koja su ga pratila početkom 2000-tih godina. Novinar RTS-a Branko Stanković, u recenziji romana piše da se sudbina igrom slučaja oštril kandže na autoru ovog romana, koji sadrži dosta autobiografskih elemenata, ali ga inercija sudbine nije slomila, niti mu ubila talenat za pisanje.

Profesorka književnosti Mirjana Blagojević, ocenila je roman Andrije Terzića zanimljivim i surovo iskrenim. Ona smatra je da je u pitanu deo talentovanog i lucidnog momka, koji roman pise, kao da prolazi kroz izvesno pročišćenje i sazrevanje, koje čitaoce ne može ostaviti ravnodušnim.

Čitalačkoj publici, ipak je najzanimljivija priča “Sivi anđeo”, o njegovoj prvoj ljubavi. U Nenu, kako joj je ime u romanu, zaljubio se kada je došao da studira u Beograd. Međutim, posle nekoliko meseci, saznao je surovu istinu.

Sve treba nazvati pravim imenom, onako kako jeste I bez okolišanja, napisala je Irena Miletić, urednik knjige. Ona ocenjuje da je Terzić spreman da uči, ne suprotstavljajući se “božjem planu” i istinski hrabar, uronjen u svoje životne sokove i stranputice, plivaće i isplivati, poput svih koju u svom izboru žele da osete, kao i on, “lepotu letenja”.

Roman “Preko puta – istina” prvo je delo 34-godišnjeg Andrije Terzića. Piše i drugi roman, a čitaoce će verovatno u budućnosti upoznati i sa njegovim esejima. 

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.