„Rolerkoster“ otvorio 27. JPF (VIDEO)

UŽICE – Predstavom „Rolerkoster“ Ateljea 212 u Užicu je otvoreno 27. izdanje Jugsolovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“. Tokom narednih sedam dana isto toliko predstava iz zemalja regiona boriće se za nagrade Ardalion.

Problemi sadašnjice na neki način su ono što kroz labavi koncept tematski objedinjuje predstave na ovogodišnjem festivalu. Tako je „Rolerkoster“ Ateljea 212 kroz tri generacije prikazao različite poglede na uticaj tehnologije na savremenog čoveka,kao i pragmatizam iskazan kroz odricanje indetiteta zbog dobrobiti . Publika je predstavu Ateljea 212 ocenila sa 4,6.

„Pokušavamo da budemo festval dobrog pozorišta i da pratimo onog što se sa čovekom događa. To se ne odnosi na dnevnu politiku, već na neke teme koje su ljudima važne“, kaže selektor festivala, Bojan Munjin.

Repertoar je u poslednjem trenutku izmenjen i u njega je uvrštena predstava „Ajhman u Jerusalimu“ Zagrebačkog kazališta mladih.

„Ta predstava je još pre dve godine trebala da bude na festivalu, ali se zbog korone to nije dogodilo. Sačekala je neko drugo vreme, a ostatak repertoara je prema prethodnim najavama. Nadam se da će publika sve to prihvatiti sa oduševljenjem, o čemu svedoči i činjenica da nema više karata u prodaji“ kaže direktor Narodnog pozorišta Užice, Zoran Stamatović.

Festival je otvorio predsednik žirija, scenarista Radivoje Dinulović.

„Posebno volim ovaj festival zbog ljudi koji ga vode, a ne stide se da ga i dalje nazivaju „jugoslovenskim“. Takođe, cenim i one teatre koji na njega dolaze, iako možda u njihovim sredinama to ne nailazi na naklonost ljudi“, rekao je Dinulović.

Kao uvertira premijernoj večeri, prema tradiciji, otvorena je izložba fotografija sa prethodnog izdanja festivala hroničara ove manifestacije, Radovana Baje Vujovića.

„Ostale su usećanju neke predstave, glumci, scenografija… Ali se trudim pre svega da sa nekoliko fotografija pomognem onima koji nisu gledali predstavu da o njoj formiraju neki utisak“, kaže Vujović.

Poruku optimizma, kroz omaž preminulim rokerima, Dejvidu Bouviju i Frediju Merkjuriju, dao je amaterski hor GLAS, poručivši da i onda kada se nalazite pod pritiskom (Under pressure) predstava ipak mora da se nastavi (The show must go on).

Druge večeri festivala na programu je „Čudo u Šarganu“ ,Jugoslovenskog dramskog pozorišta ,prema komadu Ljubomira Simovića ,u režiji Jagoša Markovića.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.