Robotičari – svetski, a naši (VIDEO)

ZLATIBOR – Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici “Eurobot 2019” u Francuskoj. Njihov robot samostalno broji atome i razvrstava ih po boji i težini.

Roboti na ovogodišnjem takmičenju Atom factory, u čast hemičaru Dmitriju Mendeljejevu, imali su zadatak da na terenu vrše klasifikaciju i merenje atoma. Takmičenje u Francuskoj okupilo je 33 tima iz 16 zemalja i iako su imali i bolje mehanizme, srpski tim ih je, nadmudrio, ističu, uz mnogo  truda, ali i strategijom i dovitljivošću.

„Upravo je bio jedan vid nadmudrivanja gde smo mi njima uzeli poene, što je bilo dozvoljeno, da ih na neki način ometamo. Tako smo uspeli da prevagnemo, pogotovu u finalu sa Rusima koji su imali fantastične robote „, kaže diplomirani inžinjer mehatronike Slađan Plavšić.

„Svaka ekipa hoće da isproba svog robota, a mi čekamo da svi odu na spavanje i da radimo, zato smo i pobedili. Što se tiče znanja, struke i snalažljivosti, pogotovu snalažljivosti smo iznad ostalih“, potvrđuje student mehatronike Nemanja Janus.

Uspeh mladih srpskih mehatorničara je veći samim tim što, što su za razliku od drugih timova morali tokom izrade robota da se snalaze i za finansije i zbog toga im je trebalo više od godinu dana od ideje do realizacije, ali su uz danonoćan rad, stigli pre svega do kvaliteta.

„Većina njih ima stipendije i dobro pokrivene troškove dok smo mi orali mesecima da na sastancima tražimo pare i mnogo su više vremena imali da se spreme. Njihovi roboti su i skuplji oko 50 hiljada evra, dok su naša dva 17 hiljada evra“, priča Užičanin Danilo Lazić, student mehatronike.

Ovi mladi ljudi bi, nakon studija, voleli da ostanu u Srbiji i da se bave istraživanjima, robotikom i automatizacijom.

„Naše domaće kompanije angažuju strance koji rade automatizaciju, jer se malo naših firmi time bavi. Mi bi voleli da to radimo, jer ima prostora za nas“, navodi Slađan.

Kažu da to u Srbji ne ide lako, ali se nadaju da će dobar glas o njihovom uspehu naći  put do investitora.

You may also like...