Rimski vojni logor u Kremnima (VIDEO)

KREMNA – U Kremnima su u toku arheološka iskopavanja na lokaciji za koju se utvrdilo da je predstavljala rimski vojni logor iz 1. veka. Ovo otkriće smatra se posebnim ne samo za Srbiju, već i za čitav Balkan, s obzirom da je nejasno otkud logor ovakvog tipa izvan pograničnih krajeva nekadašnjeg carstva.

Ovakav lokalitet može se porediti sa logorima sličnog tipa u Španiji ili Britanskom ostrvu, a pogodovalo mu je to što nije bilo zemljoradnje na ovom mestu.

„Ovakvi logori na 800 metara nadmorske visine su jedinstveni. Privremenih utvrđenja je bilo na limesu na Dunavu, ali onu su se menjali godinama. Ovaj logor je izuzetak jer je očuvan u provbitnom stanju i školski je primer rimske arhitekture privremenog karaktera“, kaže Vladimir Mihajlović, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Za sada su iskopani neki od rovova, a stari bedem, formiran od nabijene zemlje, nazire se na obližnjem brežuljku. Osim toga, pronađeni su i neki od predmeta, poput vrha strele, par novčića i ostatka potkovice, za koju još uvek nije utvrđeno da li je iz rimskog vremena ili ne.

„Ovo je svojevrsna vremenska kapsula, s obzirom da je logor posle prvobitne namene nije imao nikakvih izmena. Naravno, dugi niz godina bio je pod zemljom i to je uticalo na promene, ali je jedinstven na širem području“, kaže Aleksandar Bandović, iz Narodnog muzeja Srbije.

Lokalitet je pod privremenom zaštitom, ali je cilj da ona postane stalna, a ne isključuje se mogućnost kasnije rekonstrukcije samog logora na osnovu obrisa.

„Ova iskopavanja se vrše kako bismo outvrdili stratigrafiju i dobili neke konkretnije podatke i hronologiju. Na osnovu toga, možemo ovaj lokalitet staviti pod zakonsku zaštitu, kao kulturno dobro“, smatra Irina Kajtez iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Osim kulturno-istorijskog, u ovom logoru se vidi i turistički potencijal, zbog lokacije pored magistralnog puta Užice-Višegrad i blizine nekoliko planinskih centara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.