Bogata retrospektivna postavka, koja je priređena na oba galerijska sprata i obuhvata dela nastala od 1985. godine do danas, svedoči o umetnikovoj upornosti i posvećenosti slikarstvu.

Intenzivnim i bogatim koloritom, ekspresivnim izrazom, uočljivim tragovima kista i neobičnim svetlom su portretisani meštani Kremana, sela nadomak Užica, kao i pojedini umetnici. Na slikama su seljani naboranih lica, smeju se ili se podsmevaju, sa emotivnim stanjima koja se grade na mentalitetskim odrednicama ovog prostora – u trpljenju, strpljenju i iščekivanju da će se nešto dogoditi i da će se njhovi životi promeniti. Osim portreta, umetnik je izložio pejzaže, prepoznatljive za užički kraj.

foto:Nenad Kovačević

“ Kao dete, a i kasnije, mnogo vremena sam provodio na selu i fascniran sam ljudima na selu, njihovim karakterima i mentalitetom i to pokušavam na prikažem. Slikajući njih, prikazujem Srbiju i moje emocije“, kazao je za Danas Stanić, objasnivši da su promene u njegovom radu, koje su evidentne na nekoliko novijih slika, posledica spontanosti, umetničkog sazrevanja i emotivnog iskustva.

Portretisani likovi su, kako svedoči, autentični i prikazani su realistično ili stilizovano, a porteti su nastajali na licu mesta, po skicama ili na osnovi fotografija koje je sam uradio.

„Na nekim slikama, na kojima je prikazano više ljudi, kao i u nekim nazivima izloženih radova, kriju se i političke aluzije. Politiku ne volim, ali toliko smo bombardovani raznim glupostima. U Srbiji, koju volim, ima toliko patnje, teškoća i gluposti. Iako sam optimista, dotiču me te teme i žao mi je što ne živimo bolje i normalnije, što su prave vrednosti zamenjene rijaliti programima i šundom“, svedoči za Danas umetnik.

Otvarajući izložbu, mr Obrad Jovanović, akademski slikar iz Užica, naveo je da Stanić, „iskreni umetnik koji se nije predao, nije bio u ekstremnim likovnim grupama, da je skroman, pošten i posvećen slikarstvu“.

„Decenijama brani čast grada, slikarstva, lepote i svoje profesije i pripada onim srpskim slikarima čija dela uključuju sve kvalitete slikarstva – jasan i precizan srtež, sigurna ruka i dobra stilizacija“, naveo je Jovanović i dodao da, kroz interpretaciju tema, Stanić insitira na humanosti.

Stanić je rođen u Užicu 1958. godine. Samouki je slikar, član je ULUS i stvara u statusu samostalnog umetnika. Samostalno je izlagao tridesetak puta širom Srbije i učestvovao na mnogim grupnim izložbama, a za svoj rad je višestruko nagrađivan.

Danas