Rešavanje problema saobraćaja u Užicu

UŽICE – U budžetu grada Užica opredeljena su sredstva za rešavanje problema u oblasti saobraćaja. Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Budimir Vujović navodi da se uskoro završava Studija taksi prevoza, o kojoj su održane dve javne rasprave, a planirana je i njena javna prezentacija pre nego što odluka dođe u skupštinu.

Taksi Užice, foto: uzice.rs

„U ovoj godini nam ističe ugovor sa aktuelnim gradskim prevoznikom, krenuli smo u postupak izbora novog, odabrali smo konsultante, a cilj nam je da se na duži rok reši pitanje gradskog prevoza kroz primenu javno-privantog parntnerstva. Na taj način rešili bi pitanje prevoza u narednih 20 godina“, navodi Vujović.

Javni gradski i prigradski prevoz, foto: Užice Razvoj

Biće osnovano društvo posebne namene koje će biti u vlasništvu privatnog partnera, ali će biti zaštićena imovina i delatnost na teritoriji grada od eventualno lošeg poslovanja društva van Užica. Jedan od uslova na konkursu za novog prevoznika biće i da autobusi budu sa minimum evro 5 motorima.

Pored poboljšanja kvaliteta vazduha, Vujović navodi da će se raditi i na ubrzanju saobraćaja, pa je tokom ove godine u planu izgradnja novog kružnog toka kod Narodnog muzeja.

Kružni tokovi Užice, foto: uzice.rs

„U gradskom budžetu za 2020. godinu smo izdvojili 25 miliona dinara da pokušamo našim sredstvima da podignemo kapacitet parkiranja u gradu, a svakako je i dalje otvoren javni poziv za sve koji su zainteresovani za privatnu investiciju u saradnji sa gradom za izgradnju parking mesta“, rekao je Vujović.

Po prvi put u Užicu će biti podeljena besplatna parking sedišta za decu rođenu u ovoj godini, pored sedišta roditelji će dobiti i obuku za montažu i korišćenje istih. Sedišta su namenja za decu koja imaju od 9 do 36 kilograma, tako da mogu duže da se koriste.

TV 5, ZooMUE

You may also like...