Rešavanje problema otpada u Polimlju pomera se sa mrtve tačke (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Posle više od deset godina kako je uređen prostor za Regionalni centar za preradu otpada Banjica, Nova Varoš  je dobila 23,4 miliona dinara na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za izradu nove projektne dokumentacije. Na izgradnju Banjice čekaju četiri opštine kako bi konačno bio rešen problem smeća za dolinu Polimlja.

Najproblematičnija deponija u ovom kraju je nesanitarna Stanjevine. Ruglo na ulazu u Prijepolje, ruglo na obali Lima, ekološka bomba i katastrofa za meštane naselja Zalug koji već decenijama žive uz nju.

Salčo Gojak, meštanin naselja Zalug

„Unučići neće da mi dođu, kažu smrdi mnogo. Preko dana smrad, noću se životinje okupljaju. Noću sedim sam, a tamo se čuju svakakvi zvuci, pomisli čovek da je džungla, a ne naseljeno mesto“, žali se Salčo Gojak.

Da je reč o alarmantnoj situcaiji svedoče i u JKP Lim Prijepolje koje dnevno deponuje 35 tona otpada na ovu deponiju i to u vis. A sve ovo trpi Lim, reka koja u plavnim mesecima nosi sve što je na Stanjevinama i divljim deponijama niz reku, odbačeno i taloži se u Potpećkom jezeru.

Goran Reković, UG Primus, Priboj

„Po proceni stručnjaka između 40 i 60 hiljada kubnih plutajućeg otpada u plavnim godinama nalazi se na jezeru, 40 odsto potone, ostalo se kači po obali, a to je plastika koja je biorazgradiva. Priboj je u jednoj ekološkoj katastrofi“, navodi Goran Reković iz Udruženja građana Priboj.

Na ovom jezeru i reci svakodnevno treniraju rafting reprezentativci Srbije i neretko organizuju akcije čišćenja.

„Deponije su na svim stranama, u vodi, na obalama, a mi tu veslamo. Mi smo promoteri sporta i zdravog života u svetu, a kad svet vidi kakav odnos imamo prema našoj reci onda su zabrinuti, jer nailaze na kontradiktornosti – na ljude koji se bave prirodom i borave na vodi, a opet veliku nebrigu oko reke“, priča Dejan Puzović predsednik Rafting asocijacije Srbije.

Priboj i Nova Varoš imaju deponiju Duboki potok koja se redovno zatrpava. Prijepolje je od resornog ministarstva dobilo tri miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za sanaciju Stanjevina, ali konačno rešenje, koje je neophodno i Sjenici, je izgradnja regionalne deponije Banjica.

U uređenje prostora Banjice 2007. godine uloženo je milion i 300 hiljada evra, osnovano je i preduzeće pre šest godina, ali od tada se ništa nije uradilo.

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš o transfer stanici

Početkom godine dobijena su sredstva za izradu projektno -tehničke dokumentacije transfer stanice u iznosu pet miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Transfer stanica je prelazno rešenje u kojoj bi se smeće iz ovih opština kompresovalo radi smanjenja zapremine, a zatim odvozilo u sanitarnu deponiju Duboko kod Užica.

„Odabran je izvođač radova iz Novog Sada koji bi ovih dana trebalo da završi projekat. Imamo čvrst dogovor, Vlada je donela odluku da se otpad vozi na deponiju Duboku, sve dok traju radovi na izgradnji stanice“, kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš o Regionalnom centru za preradu otpada Banjica

Od istog Ministarstva nedavno je dobijeno 23,4 miliona dinara za izradu nove projektno-tehničke dokumentacije deponije Banjica, pošto je stara  projektna dokumentacija istekla.

„Konačno se krenulo sa mrtve tačke. Mi smo u obavezi da raspišemo javnu nabavku i izaberemo izvođača koji će izraditi dokumentaciju kako bi ponovo došli do novca, a imamo čvrsta obećanja da ćemo na proleće dobiti značajna sredstva i krenuti u izgradnju Banjice“, dodaje Vasiljević.

Izgradanja Regionalnog centra za preradu otpada na Banjici košta osam miliona evra.

You may also like...