Rekordan broj skijaša na Torniku (VIDEO)

TORNIK – Sneg, praznici i školski raspust izmamili su ljubitelje skijanja na Zlatibor. U Ski centru Tornik sve je spremno za skijaše, kako početnike tako i za one sa više iskustva. Samo juče na dan otvaranja sezone bilo je 1200 skijaša na jednoj stazi.

102 radna dana, oko 47000 skijaša i više od 55000 prolazaka kroz kapiju to su brojke koje su obeležile prošlogodišnju zimsku sezonu na Torniku. Zbog nedostatka snega ovogodišnja sezona nije počela 20. decembra kako je bilo planirano nego juče 3. januara.

 Šestosed na Torniku
Šestosed na Torniku

Sistemi za veštačko osnežavanje rade, a bilo bi još bolje kada bi temeprature bile u malo većem minusu jer bi sneg bio kvalitetnijij.

„Turiste u ski centru Tornik očekuje skijanje na dve crvene staze Čigota i Tornik, na crnoj stazi Zmajevac i na plavoj stazi Stankova ravan. To je nova staza koju smo napravili ove godine, duga je oko dva kilometra i nastavlja se na ski put Tornik pa je njena ukupna dužina oko tri kilometra“, rekao je za ZOOMUE Branko Blagojević, rukovodilac Ski centra Tornik.

Šestoseda žičara uvek je puna, najmlađima su na rapolaganju staza za obuku početnika i dve trake, a za one koji nisu ljubitelji skijanja tu je bob na šinama. Skijaši kažu da su staze dobre i da se rado vraćaju na Tornik.

„Staze su dobre, bilo bi dobro da ima više snega, ali je lepo“, kažu posetioci koji dolaze iz svih krajeva zemlje, ali i inostranstva.

I u ovom, kao i u svim drugim sportovima postoji opasnost od povreda, ili da neko zaluta po snegu u šumi. Zbog toga su na stazama i oko njih uvek pripadnici gorske službe spasavanja koji, za sada, nisu imali previše posla.

Panorama sa Tornika
Panoramski pogled sa Tornika

„Dešava se u skijanju kao i u saobraćaju, jer su i pravila ista, da se ljudi povrede, da se izgube, ali morate da se čuvate jer na taj način čuvate i sebe i druge“, objašnjava Stefan Drakulić, član Gorske službe spasavanja koji je svake zime na Torniku.

Radno vreme ski centra Tornik je od 9 do 16.00 sati, a za brojne turiste postojii organizovan prevoz od centra Zlatibora. Cena jednodnevnog ski pasa je 2150 za odrasle i 1650 za decu do 12 godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.