Reke u Zapadnoj Srbiji u koritima (VIDEO)

UŽICE – Na podrčju jugozapadne Srbije, i pored obilnih padavina, nije bilo problema sa izlivanjem reka i potoka, rekao je za ZOOMUE, Jugoslav Jovanović iz Srbijavoda.

“Ako pogledamo Đetinju, Skrapež, Moravicu i Rzav, vodotokove prvog reda, tu nije bilo većih problema, iako je bilo padavina. Ako pogledamo šta se dešavalo prethodnih dana, većina jačih padavina i veći intentziteti padavina su zabeleženi u severnim delovima Srbije i teritoriju rada Beograda, Šapca i Loznice, mi smo ovaj put ostali zaštićeni i nije bilo tako jakih padavina u kratkim vremenskim intervalima, koje bi napravile probleme. Jedino je problema bilo na manjim vodotokovima, ali to nije ugrozilo ni putnu infrastruktru niti imovinu građana. Mi smo pratili na terenu šta se dešava i bili spremni da adekvatno reagujemo. U ovim delovima gde je došlo do izlivanja i gde je bilo problema, ekipe Srbijavoda sa svojim nadležnim vodoprivrednim preduzećima su adekvatno reagovale i uključile se sa lokalnom zajednicom i sektorom za vanredne situacije i pružili su svu neophodnu pomoć da se posledice tih poplava otklone adekvatno”, kaže Jovanović.

Jovanović navodi da se sliv reke Đetinje kontroliše sa akumulacijom Vrutci, gde zadržavaju nailazak polavnog talasa i prema potrebi doziraju na nizvodnom delu. Najveći problemi su na teritoriji opštine Požega gde se spajaju Moravica, Đetinja i Skrapež, a nivzodno je i reka Bjelica, koja zna da napravi brzo porast, pa dođe do polava. Problema na vodotokovima, prema iskustvu, ima i na teritoriji Ivanjice i Arilja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.