Reka Petnica – izvor života(VIDEO)

UŽICE – U selu Potpeće nadomak Užica protiče reka Petnica. Iako je dugačka samo nešto više od kilometar, na njoj se nalazi najveći broj ribnjaka u ovom kraju, a od njihovih prihoda živi 16 porodica.

Ova pećinska reka nekada je koristila ženama da peru vunu, a danas je najpogodnija za gajenje kalifornijske pastrmke. Osim mnogobrojne ribe koja se može videti, u ovom kraju postoji i par vodenica koje se koriste na isti način kao i pre 200 godina.

Reka Petnica
Foto: ZooMUE

Vodeničar Milenko Nikolić kaže da je vodenica nekada bilo 7, a da su sada ostale samo dve.

„Valjarica više nema, a ribnjaka sada ima 16, dok ih pre nije bilo uopšte“, tvrdi Nikolić.

Reka Petnica stvara se na izlazu Potpećke pećine, temperatura je uvek između 10 i 12 stepeni, a kako kaže turistički vodič Željko Matijević, donji sliv reke nikada neće presušiti.

„Reka Petnica izvire iz pećinskog jezera. Karakteristično za ovu reku jeste da ona ima nestalan, periodičan tok. Gornji sliv reke je presušio na dva meseca, dok donji sliv nikada ne presušuje“, govori Matijević.

Ivan Cvijović, kao i većina iz ovog sela, živi od prodaje ribe. On tvrdi da nije toliko teško, ali  da je odgovoran posao.

„Svi koji žele i imaju uslove da naprave ribnjak pored naše reke, napravili su, i bave se uzgojom pastrmke. Svi radimo, hvala Bogu“, kaže Cvijović.

Ova reka izvor je egzistencije 16 porodica iz sela Potpeće kraj Užica, iako je dugačka samo nešto više od kilometar.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.