Regionalna deponija “Duboko“ prva u Srbiji koja će proizvoditi briket i pelet iz biootpada

UŽICE-Regionalna deponija Duboko kod Užica, na koju se odlaže otpad iz dva grada Čačka i Užica i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, prva će u Srbiji proizvoditi briket i pelet iz biootpada.

I to najkasnije do kraja tekuće godine jer je tako predvideo program prekogranične saradnje gradova Užice i Tuzla kroj projekat Ujedinjenih nacija, vredan 98.000 USD.

Momir Milovanović, direktor Dubokog kaže za “Blic“ da će pelet i briket proizveden od drvnog otpada deponija koristiti za grejanje svojih objekata, a deo, ako proizvodi dostignu kvalitet, biće ponuđen tržištu.

foto.deponija duboko

“ Potrebno je da napravimo novu halu od 450 kvadrata. Naša ideja je da osim bio otpada koji se prikupi u procesu koristimo i papir koji se ne može reciklirati. Korist od ovog projekta bi trebalo da bude višestruka – smanjićemo količine otpada koje ide u telo deponije, donećemo preduzeću uštedu u grejanju, a prodaja briketa i peleta će imati finansijske koristi „, kaže Milovanović.

Svi objekti sedišta deponije, objašnjava on, osim velike hale u kojoj je centar za reciklažu, kao ogrev koriste pelet i dobro će im doći onaj proizveden u sopstvenim pogonima.

foto.zoomue

Kapacitet linije na kojoj će se prerađivati drvni otpad trebalo bi da bude 400 do 500 kilograma gotovih proizvoda po satu, a jedna o namera je i da se ovde proizvedeni briket i pelet besplatno dele socijlano ugroženim domaćinstvima.

Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.