Razvoj verskog turizma u Jablanici (video)

ZLATIBOR – U okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore “Kroz kulturu I turizam za bolje partnerstvo” koji realizuju Turistička organizacija Zlatibor, Eparhija Budimljansko-Nikšićka I Turistička organizacija Plužine počeli su građevinski radovi kod crkve brvnare u Jablanici.

projekat jablanicaProjektom je planirana rekonstrukcija sobrašica u Jablanici, rekonstrukcija parohijskog doma, izgradnja česme i vidokovaca, 5 novih sobrašica I uređenje pristupnog puta do kompleksa crkve brvnare u Jablanici sa turisitčkom signalizacijom . 

 “Cilj ovog projekta je stavljanje u funkciju turizma kompleksa crkve brvnare u Jablanici. Do sada su raspisani  tenderi , potpisani ugovori sa izvodjačima i počeli  građevinski  radovi, koji bi trebalo da budu završeni do kraja juna. Očekujem da će ovaj lokalitet biti u funkciji u letnjoj turističkoj sezoni”, naglasio je Arsen Đurić menadžer projekta.
U Crnog Gori se u okviru ovog projeta renovira crkva Svetog Petra i Pavla iz 12. veka u kojoj je pisano Miroslavljevo jevanđelje i manastir Zagrađe kod Plužina i samim tim radi se na očuvanju istorijske baštine Srba u Crnoj Gori.
„Ovo je prvi projekat iz oblasti verskog turizma za koji donira sredstva Evropska unija, a njegovom realizacijom biće pospešen verski turizam i očuvana istorijska baština“,rekao je Goran Prebiračević, predstavnik tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje  Srbija-Crna Gora.
Projekat „Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo počeo je u oktobru 2012. I traje do oktobra ove godine. Ukupna vrednost projekta je 468 913 evra sa udelom Turističke organizacije Zlatibor od 219 325c evra i Eparhije Budimljansko Nikšićke sa  249 588 evra.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.