Razmena folklornih tradicija na užičkom trgu (VIDEO)

UŽICE – Na 14. festivalu dečjeg folklora „Licidersko srce“ učestvuju deca iz 11 zemalja, okupljena u ukupno 25 ansambala. Organizatori kao posebnu draž ove manifestacije vide upravo razmenu elemenata koji čine tradicije ovih naroda, pre svega kroz međusobno učenje igara različitih zemalja.

Roberto Maganja iz Haliska, iz istoimene meksičke savezne države, po prvi put je doputovao u Evropu. Posle boravka u Srbiji, on i njegova grupa odlaze u Grčku, a ovakve manifestacije vide kao priliku za upoznavanje sa različitim kulturama Starog kontinenta.

„Na festivalu mi se najviše sviđa predstavljanje različitih kultura, mogu da posmatram drugačije plesove i igre, koje možemo da usvojimo. Najveće razlike čini mi se da su u izgledu nošnji. Voleli bismo da drugima prenesemo drugima naše igre iz Haliska, koje su veoma komotne za igranje“, kaže Roberto.

Organizatori festivala ove godine su odlučili da stave akcenat na to da deca učesnici što kvalitetnije provedu slobodno vreme, pre svega kroz zajedničke aktivnosti, tako da su neki već uspeli da za igre svojih zemalja zainteresuju učesnike iz drugih država.

„Čak smo uspeli da naučimo nekoliko drugova našim igrama. Ali, posebno želimo da drugima prenesemo veštine igranja sirtakija“, kaže jedna od učesnica iz Grčke.

Licidersko srce na trgu
Foto: ZooMUE

Po predstavljanju igara svojih zemalja, svi učesnici pokušali su da odigraju užičko kolo, kao svojevrsni omaž domaćinu festivala. Užičani su, takođe, dali sve od sebe da usvoje drugačije stilove igranja.

„Neke igre su nam teške, neke ne. Našem stilu igranja su, čini mi se, najbliži Mađari i Bugari“, kaže Tamara Panić iz KUD Era.

Prema tradiciji, svi učesnici festivala su na užičkom trgu improvizovano ispisali naziv ansambla domaćina, uz prateće srce.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.