Rasterivanje virusa na starinski način (VIDEO)

KARAN, UŽICE – Svake godine pojavi se neki novi virus i grip. I dok medicina preporučuje preventivu vakcinama i dezinfekcijom, a leči antibioticima i injekcijama, postoje i preporuke i narodni lekovi starih u Srbiji koji su dobro znali da se čuvaju od prehlada i virusa, ali i da se što pre izleče.

„Vero, hajde, da se štitimo od gripa“, kaže Milijan Ostojić iz Karana dok nazdravlja ženi sa čašicom rakije.

„Ovo je bolje od vakcine“, tvrdi Vera i dodaje da je dobar i beli luk.

„Bolja je slanina“, odgovara joj Milijan.

Ovo je preventiva koju Milijan i Vera i dan danas koriste u periodu prehlada i virusa. Podučeni iskustvom svojih starijih, koji za antibiotike i injekcije skoro da nisu ni znali, tvde da nema boljeg leka od jake i zdrave domaće hrane. 

„Šta smo imali da jedemo drugo nego slaninu i pršutu, a drugog pića nije ni bilo sem rakije i sigurno da smo bili zdraviji, to je rasteralo sve viruse. Moralo je da se ide po tri, četiri kilometra u školu, ako jedan dan ne ideš, sve se izleči ili belim lukom ili struganim krompirom“, kaže Milijan.

I još mnogo prirodnih recepata znalo se kada deca dobiju temperaturu i prehlade se. Vera je te recepte korisitila i u gajenju svoje troje dece.

„Mene je baka naučila da zakuvam mekinje sa prirodnim sirćetom nastalim kad prevre šljive i to stavim u čarape i deci je to izvlačilo temperaturu. Takođe, novina se mazala svinjskom mašću i stavljala na grudi i leđa. Deci bi u zimskom periodu trebalo davati kiseli kupus, slaninu, beli luk, iako ne vole, zaprženo mleko ili čaj od crnog luka za iskašljavanje“, priča Vera.

Njih dvoje pričaju, da stariji prosto nisu imali vremena da se razbole, niti da idu doktoru i da nisu ni paničili. A ako se i desilo da navuku neku prehladu znali su siguran način da preko noći budu kao novi.

„Stavimo lonac vode na šporet, prokuva se trina od sena, prekrijemo se ćebetom ili peškirom nad tim, preznojimo se i kao novi, a decu pod ćebad da se preznoje. Loj od koze i ovce na krpu i na grudi, pa se izleče bronhije i prođe kašalj“, prepričava Milijan.

Milijan i Vera kažu da im i nije svejedno kad slušaju o novom virusu koroni, ali i danas veruju da se zdravlje, pored lekarskih saveta, čuva zdravom hranom i jednom čašicom domaćeg leka od šljive. Ne škodi, a može da pomogne.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.